Sunday, October 2, 2011

Trip To Bogor Part 1

yahuu..dah lama tak update..almost one month kan?? ehh, damn sungguh engaku ehh Shazmiey Abdurahman!. okehh stop

Sebenarnya aku baru balik from Indonesia.. Just tow days ago... Okehh. i will try to share what i got at Indonesia.. i will make several post so,ianya tak terlalu panjang..sebab nnti kalau panjang boring pulak kan?? So i will start from the beginning... Ok we were flying from KLIA to Soekarno-Hatta International Airport on 16th Sept.. dah lama weehhh.

DAY 1 - 16 SEPTEMBER 2011 ( FRIDAY )

Ok.. kitorang gerak dari UiTM Shah Alam around pukul 6.30 where everyone still slept ya... Oh terlupa nak bagitau, actually kitorang ada 10 orang sebenarnya, 4 from UiTM Shah Alam and the other 6 from UiTM Jengka, Pahang.. Sebenarnya kitorang tak kenal pun satu sama lain, and baru je berkenalan a day before we fly to Jakarta.. Ok, lelaki ada 5, aku, Afiq, Irman, Azlizul and Kaisar while the girls are Sue, Ina, Mira, Azien and Adie...

kitorang bersepuluh!! Ready to rock IPB! heh..

HARD TO SAY GOODBYE :( Tapi semua muka excited.haha!

So,, kitorang bertolak dari KLIA about 9.00 am.. Mostly of us really excited because rata2 di antara mereka first time naik aeroplane.. So.. a bit chaos and hectic jugaklah kapal tu oleh kitorang.. and for sure i really happy, because, slalu kalau aku balik, only alone, now ramai-ramai, so not too boring la jugak :)..

Aku, Adie and Lee :)


And we arrived at Jakarta at 10.00am!! Actually Jakarta adalah sejam lebih lambat dari waktu Malaysia.. the flight tooks about 2 hours, so kiranya waktu malaysia is 11am while waktu Jakarta is 10am.. Got it?

And the crucial moment was, when we get out from arrival hall,.. Ye lah, kitorang semua first time sampai ke Jakarta and we dunno who will picked us at the airport.. Memang blur la first day!! And then we decided to asked everyone yg ada kat arrival hall to whether they are PIC from IPB.. Actually, we are only notified that we will be picked up at the airport by Ibu Sarah.. Ibu Sarah is the person yg akan in charge while we were there..

semua nak try roaming..tapi tak dapat..dengan muka yg blur lagi takut.. :(


And finally, we decided that someone must bought a simpack, because mostly of our hps, tak bole roaming..shit! And aku la jugak yg beli, and we called Ibu Sarah.. Luckily, she picked up the phone call :).. But the problem is, there was a miscommunication.. dia sebenarnya tak tahu bila kami akan sampai, so she doesn't prepare transportation from Bandara ( Bandara is Bandar Airport dalam bahasa indonesia !) to Bogor and she asked us to ride a bus ( di Indonesia, bas di panggil BIS okeh!?! )named DAMRI,.. And come to Bogor where she will met us there... Oh ya, i bought the prepaid simpack for abt Rp50000.00.! about rm17.50 duit Malaysia ok.. mahal jugak la..!

ni lah bus Damri.. nih carik kat google je..lupa nak amek gambar dia..heh.

Huhh,memang dugaan kot!! And nasib baik lah kitorang ni genius jugak.. we find the ticket counter.. actually the ticket fee is about Rp. 35000/each..! ok..ribu riban! tapi bila convert tu maybe around rm14 gtu lah.. :) 

The journey tooks about 3 hours! Damn! u know, jalan dekat sana menakutkan! where the driver drive insanely! So scary.. And then one of the indonesians in the bus told us, " mas, di indonesia ini, peraturan dicipta untuk dilanggar.." hahaha! Oh ya, dekat sana JAMMED dalam bahasa indonesia ialah MACET..hehe..

Okehh ,kita pun sampai kat Bis Stop Bogor...( Bustop ) We were waiting for Ibu Sarah..While waiting, several of us bought simpack also there.. Korang nak tahu,aku dah tertipu.. Kat airport, aku beli Rp50000, tapi kat situ just Rp15000.. hah!! kan dah kena tipu..tapi takpelahh. :(

Finally ibu sarah pun sampai. :) By the way,dia org yg baik :) And dia ditemani sorang lagi named Mas Randy :) And diorang terus bawak kita makan..hehehe.. Makan dia ok jugak la.. tapi kat tepi gerai tu jumpa tikus besar!! Seriusly, scary tengok tikus dia.. besar gila oke!! Aku pun dah risau nak makan kat situ.. tapi apa bole buat.dah lapar kan..so just makan je lah :)

masing-masing memilihh makanan :)


err, macam nasi ayam penyet kan?? sedap jugak, tapi
ayam kecik sgt!! siyes macam puyuh je aku rasa.

.
Lepas je makan,kitorang terus pegi Kampus Dramaga Institut Pertanian Bogor.. And dalam perjalanan tu, bole nampak the exotic side of Indonesia.. really nice view.. Macam kembali kezaman 50-60an kat Malaysia.. sangat traditional..rumah dekat-dekat... and jalan kecik2. Sawah dia bukannya kat tanah rata,.. Where diorang tanam padi, bertingkat-tingkat.. Aku pun tak sure korang dapat bayangkan ke tak..

Jauh jugak nak sampai ke dalam kampus.. By the way,kampus dia ok jugalah.. Not so bad.. and the place where we will stayed is totally NICE!! Macam hotel jugak lah.. Korang tengok je lah pics dia.. Baju takleh cuci, kena hantar laundry.. Limit sepasang pakaian sehari, more than sepasang, kena cas okeh!



Err, ni lah bangunan paling baru kat IPB ni.. which is our hostel here..


Okehh lah..tu la dia first day at Indonesia.. actually seronok iuga..yelahh dapat pengalaman ke luar Malaysia tanpa ada pengiring.. And for sure ianya merapatkan lagi jurang di antara kami bersepuluhh.. :) Oh ya, malam tu kita jumpa some fellow Malaysians yg baik hati.. :) Diorang pun tinggal kat hostel tu jugak.. Mostly student kedokteran hewan ( veteriner lahh). And diorang plan nak bawak kitorang jenjalan besok paginya. :) Kitorang sampai Bogor hari Jumaat, Sabtu and Ahad tu adalah hari libur di sana ( Libur means cuti :) ) So.. next pasal keesokan harinya nanti aku cerita.. yg ni pun dah cukup panjang nih kan?hahaha!

Okehh la.. nanti aku sambung lagi k..insyaAllah akan ada beberapa series lagi okehh?? Risau je korang boring baca pengembaraan kitorang kat bumi Indonesia nih :)hehe..

k lahh.nak chow dulu..bye!


P/S: err, dah start rindu dengan Bogor.. :( and sorry sebab panjang and tak teratus plus byk typo..entry ni siapkan cepat-cepat..tu pasal la..sorry

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails