Wednesday, May 4, 2011

Stereotyping Medical Practitioners


huhhhh!! tu diaaa..dah lama tak update! helllo may!! here i come!

hihi..yeah,hari jumaat and sabtu nih aku ada paper lagi..ada dua paper sebelum aku merdeka!! ohh, tidak sabar rasanya menunggu detik itu..Kapan tiba waktunya..perggghh..berbunga-bunga pulak mamat sorang nih..

Okehh,semalam aku baru habis second paper.. And aku sampai lambat ke tempat exam,huh! Tapi still sempat lagi lah.heheh..Huhh, and yesterday,aku exam dekat Dewan Sri Budiman, tempat keramat bagi student UITM.. Sebab kat situ lah konvo!! hehehe.. tapi tu dulu, aku last batch yang konvokesyen kat Dewan Sri Budiman,, mula semester nih, konvo akan diadakan kat Dewan Agong Tuanku Canselor..

heyhh!! Aku amek exam lusa kat situlah! cool! hahaha.. ehh, sebenarnya aku bukan nak cerita pasal tu, aku nak cerita pasal exam aku semalam! err, semalam kat dewan tu, ada student budak candidates MBBS amek exam kat situ..

Tau tak MBBS?? err,, MEDIC student dalam bahasa yang mudah difahami, diorang kena amek pre-exam sebelum dapat offer MBBS nih.. ala, sapa yang lulus exam nih ,dapat la amek medic, sapa yang tak dapat melepas lah..Hah, tu yang aku faham..


budak budak pre-medic amek exam kat belakang kerusi yang kosong,aku amek exam kat atas pentas, hebat kan??




Bukan senang tau nak amek medic nih, sepengatahuan aku la yang cetek nih, sapa yang dapat offer amek medic dekat Malaysia nih sangat-sangatlah terer, sebab diorang cakap result mau hampir 4 flat bru dapat amek medic nih.. hah, dah lah subjek kat matrikulasi tu sgt-sgt lah syial susah, tapi ada jugak yg dpt 4 flat kan??  Kat Malaysia offer untuk medic student nih adalah sgt terhad, so, sapa yang dapat memang terer lagi gempak lah!

Dah tu,kena exam dia lagi, exam untuk jadi dokter gitu lah..aku dah tak ingat nama exam dia.. Tapi budak medic nih memang sakitlah, sebab kena study sampai  ada yang jadi gila..ehh ada ke? otak kena pantas lagi ligat!..ehh, kena kuat fikir.. kena cepat dan tangkas, that why la korang selalu imagine yang doktor tu macam kat bawah nih hah..


 muka muka dokter yang nerdy lagi menakutkan macam sial.


hahah..takdelah,manade doktor macam kat atas tu..tu semua fiksyen semata-mata okehh!! semua doktor nih walopun study gila babeng, tapi diorang biasa-biasa sahaja.. Penampilan kemas,.. takdelah nerd sgt kan?? Okehh jugak, ada jugak doktor yang gila-gila kan?? Tengok je cerita Greys Anatomy, House, and byk lagi lahh, semua doktor dia takdelah nerdy kan?? HOT adelah!!! Macam Natalie Portman dalam cerita no string attached tu, kan best kalau doktor2 hot macam tu.hhahaha... Takpun macam doktor Fatin Liyana, pergggh, kalau doktor macam tu, hari-hari aku nak jumpa dokterrrrrr....! hahahah... hari-hari sakit pun takpe, yang penting ada dokterr FL..hahahahahaha!!  


konferm ramai awexes yg melting tengok dokter macam nih kan?? 
muka suci semacam je....


sarah wayne, dokter yang hot! siyes!



Natalie Portman yang SUPER HOT dalam No String Attached.
siyes, dia memang hot.. Tapi Jessica Alba lagi hot..

Patrick Dempsey dalam yang bikin ramai
awexes yang basah cair..

okeh,aku lebih-lebih kat situ.haha.

Back to the story, orang-orang kita nih sgt stereotype dengan budak medic ni.. Mesti kat otak kita nih, budak medic nih study gila babeng, lom campur yg nerdy berkaca mata tebal 5 inch..hahah.. Sebab kita rasa budak-budak pandai and genius memang macam tu kot, study kena 24hours, baca buku all the time, and then kita pun terfikir akibat membaca buku terlalu lama, lalu mata mereka pun menjadi rabun.perggh!


hahaha.., btw, tak semua macam tu, klu semua macam tu matilah, aku pun takut nak jumpa doktor.. budak-budak medic nih steady je.. Study memamg mautlah, tapi takdelah nerdy sgt, dressing pun ok gak.. macam org biasa,kadang-kadang lagi bergaya dari budak yang amek kos fashion and design.hihi..

Tengok je lah, doktor2 kat Malaysia nih.. ok je,, yang aku rasa nerd adalah saintis-saintis,.. hahha.. yeahh!! Saintis yang fail  utk temuduga  n pre medic exam and amek kos-kos sains.. macamana budak Fakulti Sains Gunaan yg pakai lab coat tengah hari kat cafe. hahahah!!! takdelah! ini tipu.hahahahah!!

Sebenarnya aku jeles dengan budak medic nih.. Sebab diorang automatic dapat biasiswa JPA, pastu klu student medic kat UiTM nih lagi best, sebab dia dok pi kampus Selayang sana, tade lah nak risau pasal rumah, hostel memang dpt,..Pastu tu, masa aku tunggu bus kat dalam UiTM nih, and then ada bus UiTM lah, aku tnya, pacik bus ni ke seksyen 2 ke?? Pacik tu cakap, sorry dik, bus nih untuk student medic je, ehh, ada lak macam tu kan??.huhh.demmm.. Memang budak amek medic nih betuah kan?? Sebenarnya dulu aku nak jadi dokterrr.. tapi sikitlah, terpengaruh dengan raka sebaya.. haha.. Tapi disebabkan kemalasan aku  yang mengada-ngada masa SPM, tercampaklah aku ke kos yang aku amek skang nih..

Hehh.apa pun goodluck kepada mereka, kepada sapa-sapa student yang amek exam pre-medic yesterday tuh, good luck, moga jadi doktor-doktor yang berjaya okehh!!

tu je lah! bye!





p/s: err, jeles tgk gambar kawan aku kat New Zealand,  dia baru abes round trip sempena autumn kat sana, meh ushar blog dia, siyes sgt seronok tengok gambar dia..meh klik kat sini,. PART 1, PART 2, PART 3, PART 4... memang tempting lagi fantastic!

28 comments:

Shamsuddin Amin said...

mmg susah woo...
kazen ak sampai mo jadi pramugara sebb ndak tahan...
tapi setelah kitorg bg sokongan n dorongan... alhamdulillah... jadi doktor sudah...

ak tgok dorg ni mmg la x nerdy... tapi klo dah study, mmg ndak boleh dikacau... dorg mana layan... haha

Shazmiey Abdurahman said...
This comment has been removed by the author.
Shazmiey Abdurahman said...

hahaha..betul tu..ok sya pun kan?? tapi study dia memang gila lahh..aku pun tak tringin jadinya jadi doktor.hahahah..

Ainnur Afiffah :) said...

nak jadik doktor lah..tapi xdpt twran dlm negara..dpt kat mesir..akademi medic m'sia yg sy apply dlu dah trima pmohonan sy..


sy keliru la nak law ke medic..


uwaaarrrr T___T

cetcet said...

grey anatomy best...!!dlu aku pon nk jd doktor...haha...yela, klu tanya cita2 time kecik, sume org nk jd doktor...tp ble fikir blk, aku sesuai jd petani moden je kot..klu jd doktor, nnt kesian pesakit.nk sembuhkan pesakit, lek2 pesakit koma krn aku..haha

ABU said...

wah si udin berkomentar..hahaha..
kazen udin tu kawan aku jugak..ceh promot.. si awie budak LD..suda kerja pon dia di hospital kelang follow la dia dlm blog..:P

Shazmiey Abdurahman said...

ainnur :mahal tu 183k! adush..huhh..tunggu je lah upu tu.hihi..

Shazmiey Abdurahman said...

cet:hehe..ok la tu..jadi petani moden ok apa..seronok jugak.hehehe..kan??

Shazmiey Abdurahman said...

abu:hahah.. ya bah.aku rasa aku tau tu sapa yg org kmu cakap tu, awie yg komen dlm entry 24:7 tu yg ckp apsal blogger nih bergaya mcm 24:7.hahaha..

NURUL NADIAH MAMAT said...

siyes! aku nak kawin ngan doktor..!!

ayat sape entah kat fb..hii......

Hisyam said...

Jauh lagi kot otak aku nak jadi doktor. Dapat diploma perkayuan pun aku tolak, ramai cakap susah kena blaja bio.

mie said...

wow!!
gempak tu..
eheheeeee

FurBall said...

yes..amat tepat sekali..pelik kenapa ramami yang empunyai pendapat mcm tuh..mungkin tuh masa dulu2 kot..sebelum merdeka..baru merdeka..yang jadi doktor nih nerdy..sbb tuh r tym skrg nih, kwn2 aku ramai jew yang kena marah dek doktor dorang..sbb dressing improper r..rambut panjang sgt lah..jejeje~_~

Encik Psychopath said...

kos yg berat utk aku.

amny said...

dr dulu xmnt nak jdi doktor..hhehhehe

apik pehe said...

pasal bio ni la wat markah bilogi aku rendah mase skolah menengah..hehe

Henry Zackery said...

nama subjek pun dah susah nak sebut, belom exam lagi..hehehe... :)

AMARAN 18 SX : 1 ONLINE USER & 2 OFFLINE USER

Solihin Zubir said...

memang tabik kat sapa yg jadik doktor pakar ni..
risiko tinggi gak kot..
kalau takleh selamatkan nyawa org, mesti rsa cam bersalah kan..

nway, gudluck 4 ur exam.. all da best!

A i n n u r A f i f f a h said...

shazmiey..result upu dah keluar...hihihhhihi *gelak comel*










okay maap,terperasan comel pulakk. :P
hahah

ezzaty harith said...

betol2..kau usim pon dak medic dpat peruntukan lbey kot..istimewanyer mereka :)

~Nabilah~ said...

huyyooo!!!ambk exam atas pntas 2...hehehe....btw,nsb baek la x minat medic

Oasis said...

Good Luck untuk exa nanti...
Nak jadi student bukan senang ye bro, bnyak jugak dugaan tu. harap terus tabah.

tqa said...

ehh! kenapa ada bf aku tu! patrick dempseyyyy *drool* hahaha

lol, ko promote blog aku awww *segan*
:P

adwafarahin said...

ssh woo mau jd doktor
tgk mmber mcm nk gila sume beria study

seram sejuk tgk
huhu

Anonymous said...

hi, tetibe je I came across ur article bout student medic uitm... fyi, i'm one of it laa, currently in my final yr in kampus selayang... not bad u nye comment, most of it mmg betul,, that's why bdk2 len cm kate bdak medic nie anak emas uitm... dpt privelege mcm2... not bad gk la jd bdak medic sebenarnye... haha... but, when it comes to study tu je laa yg serabut pale otak sket...

for me, i consider myself as NOT a typical medic student,, meaning, x de maknenye nk study gile2, nerd nk mampos... I pon taw gk nk g tgk wayang, shopping sume tuh.... tp kalo u tgk kwn2 I yg len, x taw la kot,, ade gk la yg skema n rajen gile smpi I sndri pun takut tgk.... anyway, hope korg support la ktorg yg nk jd DR keluaran uitm yg tercintaa neyy... LOL, bye... :)

♥ shaheizny ma ♥ said...

waa. best semacam je.:D

♥ shaheizny ma ♥ said...

waa. best semacam je.:D

ibnsofra said...

We offering latest Korean fashion trends clothing and apparel
http://myviewsite.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails