Tuesday, April 26, 2011

Habaq kat Ampa.


here i am again..(err, betul kan sentence aku kat tajuk tu kan??)

yeah, yesterday baru lepas amek paper QMT333.. Baru lepas satu subjek, ada 3 subjek lgi nak habiskan, on 3rd, 6th and 7h of May nih..huhh, risau jugak paper yang dua hari berturut-turut tuh.. Harapnya boleh lepas semua paper dengan cemerlang dan jayanya..cewwwwah.. tu diaaaaa..hihihi

cite CUN yang just nice. :)


Ouh ya, tadi bru abis tengok cerita Cun.. Best jugak cerita dia nih.. Pengarah dia Osman Ali.. Bukan macam filem-filem yang kita dok tengok slalu.. And cerita tuh buatkan aku teringin sangat nak pi Kedah.. Teringin nak tengok sawah padi terbentang.. fulammak.. bendang lai..aduihh.. Teringin nak pi kampung macam tu sebab seriously aku tak penah menjejakkan kaki ke sawah padi.. Ada pun sawah padi yang untuk pameran punya.. Ala, yang kat Taman Pertanian Bukit Cerakah Shah Alam tu.ihihi.. so, sapa-sapa member yang dok kedah tu, sound-sound la aku.. teringin nak pi Kedah nih.. Dengar loghat dia pun best.. Macam Anwar Hadi and Mathlutfi pun ada..hihih..

Seriously, aku admire dengan orang Kedah, sebab diorang ada sawah padi.. And aku teringin nak rasa mandi kat  sungai  yang tepi sawahh tu.. ehh, sungai kan?? Atau tali air?? Err, give me the name! Btw, generally aku lom pernah lagi menjejakkan kaki ke negeri-negeri kat Utara.i mean Kedah, Perlis and Penang.. Kat Perlis aku nak tengok rail kereta api yang tepi sawah tu.. Macam dalam cerita Tentang Bulan.. Orang cakap tempat tu kat Perlis..Pastu nak pi penang,orang cakap makan sana murah.. kata kawan-kawan aku yang pegi USM Penang hari tu lah..hey! ex aku pun dok study sana! Kedah pulak macam Perlis la, nak tengok sawah padi dia..nak tengok suasana kampung dia..hihi..So aku teringin nak pi tengok sebelum aku balik ke Sabah dalam beberapa bulan lagi nih..sebelum pi Kedah, aku pi curi kat gooogle jap pics2 superb..take a look!

arrgghh...cantiknya!!! siyes,aku admire tempat macam nih..

nih mesti suasana pagi...best!!

pic nih overedit.hihi..tapi sgt cantik kan?

yang nih kat Arau..siap ada tiang letrik lagi.. ;)

sawah nun dikejauhan..hihi


Ouh yam aku balik Sabah on 24th of August.. Lama gila!! hih,yeahh lama gila vavi sebab aku balik pun tadak org kat rumah, mak aku bulan 6 nih datang sini.. Pastu bulan puasa nanti dia cakap nak balik.. Aku menyusul kemudian lah.hih..okehh, paham?

Balik ke main topic, ohh ya, negeri utara,. Benda yang aku sgt envy bila dgr org utara  bercakap ialah lenggok dan loghat dia.. fullamak. cenggini barulah satu Malaysia!! Serious! Tak tipu, sebab bila dengar dorang ckap laju gila, and lenggok dia sgt best..Mesra... saya suka itu..hihi.. Berbeza dengan bahasa Sabah where bahasa sabah aku rasa agak kasar sedikit.. Ya lah, aku dengan mak aku, siap bahaskan diri sebagai 'aku' dengan orang tua.. Benda tu kira normal dekat Sabah.. so, org-org yg from Semenanjung pun akan pelik... Kalau kat sini, diorang bahaskan diri dengan nama diorang kan?? Eg; Mak, angah nak mandi... tapi kalau bahasa Sabah, mak,aku mau mandi.. haha..Paham??

Satu lagi, aku jealous tengok dengan Kedah sebab orang-orang dia best.. Contoh? Anwar Hadi! Mathlutfi( err, macam Kedah kan?), err Tun Mahathir! And so on la! hih.. Tapi orang-orang negeri lain pun best jugak lah.. Including Sabah,Sarawak,Melaka,Johor, Kelantan and etc lah! Tak larat nak sebut semua. 

Apapun,aku suka semua negeri di Malaysia.. sebab aku suka tengok budaya dia... Budaya dia seronot-seronot! hihi.. Err, pernah rasa budaya orang Sabah?? HAH! Kalau lom pernah lagi, mai lah datang tempat aku bulan 8 nanti!! Takpun bulan 5 nih pesta menuai kat Sabah.. Pergilah!! Siyes! Sangat seronot gila vavi.. Aku paling suka kalau open house kat KDCA Hall(Kadazan Dusun Cultural Association Hall)..Sebab kat sana ada satu rumah,  dekat beranda rumah tu, ada satu kawasan kita bole lompat-lompat macam trampolin tapi ramai-ramai.. Tapi trampolin tu getah kan?? Yang nih pakai kayu.hah amek kau! Kena datang baru tau!

tu diaaaa..pintu depan KDCA.. hihih..

tiba2 rindu Kota Kinabalu.. mesjid nih bersejarah nih..
Kasut aku bru beli seminggu kena curi kat sini.. Adidas wehh..sial punya pencuri.



Huhuh..Okehlah,sampai sini je lah.. Aku pun dah ngantuk nih,esok nak study OB lagik.. tau kan OB?? Organizational Behaviour la macik oi...Ingat budak Sains Gunaan tadak belajar OB ke hah! Anyway, thanks for reading okeh?? Salam..




p/s: Ouhh, dekat Perlis tadak panggung wayang kan?? Hurmm. so kalau nak tgk wayang kena gi Alor Setaq kan??hihi..

20 comments:

adwafarahin said...

datang la penang adwa bole bawa p mkn pasemboq

ceq habaq hang sedap wooo!

ceq org utara gak n im proud of it
*weee tetibe hahah :)

gud luck 4 nx paper,adwa jumaat nie last paper :)

Shamsuddin Amin said...

adwa: nak juga wei... hehe

shazmey: x takut ke nak mandi tepi sawah tu...?
ade lintah tu... eeee... hahaha
tapi yg pasti kat sane mmg byk keli... yum yum yum...

Inchik Eman said...

mai homestay kat penang weyhhh! syoq habaq hang! mesti hang rambang mata nk mkn kat byk tempat tempat best. alaa, nk tgk sawah kena pi merbok ah tempat aku studi. situ ada byk relung sawah weyhhh. SUPERB guwa cakap lu.

tp sygg sampai skrg tkda lg kesempatan nk bergambaq cam-whore kat merbok ni. nnt ah one day!
;DD

aziah said...

minat kita same.. jom pergi sama-same..HAHA..

syahsulaiman said...

sedara belah abah ak duk kedah...n abg ipar ak org langkawi...langkawi ak suka g sane...blh beli choc byk2 den bg ko...haha...pas2 kg dia pown still dklilingi sawah padi..rase mcm tenang jer...xpe t 1 day ak bwk ko g sane...klu ko nak lar...kita bwk nana skali...

Ainnur Afiffah :) said...

datang la perak..semua ade ! hihi.

umm , makanan kat penang kene pandai carik tempat. kalau x ,nanti kene tipu. dlu pena g penang , makan kat kedai tepi jalan je tapi harga cecah rm200. huh,nampak beno nipunye~ =.='


http://ainchocolate-ainnurafiffah.blogspot.com/2011/03/pulau-pinang.html

aQimie Ceplos said...

ainur : woo? cecah rm200?? makan org ke tu? hehe

syazmiey: hahah! kau, final2 pon smpat tgk wayang ea? btw.. gambar2 dr google tu superb bhai ;D

IMANSHAH said...

orang sabah ke?? cantik gambaq citer tu

amny said...

xpenah sampai kedah laggiikk.. T___T

ANIS HJ SUKARTI said...

uitt.. nasib baek ko ada masukkan johor dalam list ko.. lau x kin panas bha nie... aku pun dulu pernah blajar di kedah, nun di changlun sana.. punyala kan... ko bilang jak mana mo tgk sawah padi.. bersepah! tapi lau d johor lain plak citernya.. kasitau jak ko mo tgk pokok getah ma kelapa sawit.. ting!! nah! tu diaa.. depan mata ko terbentang luas.. hahaha

betol bha.. di sana ndada wayang.. kena naek bas beramai2 pergi alor setaq baru boley jumpa.. hehehe

err.. rindu plak ma ko.. hehehe

adan said...

semoga yang mencuri kasut ko tu selamat dunia akhirat.. ^_^

~Nabilah~ said...

ok....sila jelez skrg.......nabilah org kedah k.....hahaha...jom ar dtg kedah...best wooo...kampung plak dekat perlis....rumah tok btol2 tepi sawah....klau malam,sejuk gler....yg dekat sawah tu,bukan sungai la....tali air daaaa....dlu suka tngkap ikan dekat situ...wakakaka

amry said...

kat sabah tak sawah padi ka???aku rasa waktu belajar dulu, ada. kan kan kan...
hang kata makanan kat penang murah??hang mai tengok....koyak tak koyak poket hang...hahahahaha....penang sara hidup mahai cheq oiiiii

Encik Psychopath said...

shah alam lg best.



*larik*

NURUL NADIAH MAMAT said...

kedah mmg best...already stay at kedah for 1 year.....semua murah.....hiii.....
main sawah best ooo......dulu siap tnm padi lg....dr awal proses smpai la ke proses mbanting padi......saje nk bg shaz jeles.....=p

p/s : tali air k...bukan sungai.....huhu.....

GiveAsh said...

aku pernah sekali.pegi kulim farm banana..tak sempat mau jalan2 cit!!..tengok sawah padi jak tepi jalan..

mie said...

wow!!
cantik tempat2 tu..
eheheheee

Amoi said...

cerita cun best ke?

ai cuma reti download untuk kawan

nak tengok tak reti~

hehe

aleen aiden said...

ok gamba rumah yg 1st tu memang cun habes.
gudlak dgn test ye! ^_^

Henry Zackery said...

mesti tonton nie :)

Payudara kecil ?? Aku Boleh Tolong Besarkan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails