Tuesday, April 5, 2011

DSLR for Fashion?!

haiidah lama tak update kan? hehe.okehh,bacalah okeh?!

Yearghh, entry kali ni emo sket..

Ohh..trendy masa kini ke?

DSLR Camera is way of Fashion.?

Hahh.. nih memang dah menjadi satu trend bagi budak budak skarang.. Kalau dulunya, gadget nih hanya diminati oleh sesetengah golongan sahaja.. And orang yang pakai pun bole kira dengan jari kan? Budak-budak time tu masi lagi main PSP.. Tapi sejak tahun lepas, gadget nih dah menjadi kegilaan..

Back to the idea, DSLR itu trend? Fuck! Apsal la aku memaki? Yess, i don't know what the hell with people out there, DSLR nih dia buat macam fashion.. Kalau nak pegi shopping complex mcm KLCC, Pavi and others, tengoklah, mesti jumpa orang yg gantung-gantung DSLR cam kat leher... Ewwwww... Apsal la ko jadi macam ni mat, kalau nak bergaya pun agak-agaklah.. 



DLSR Canon 1000D masih kuar lagi ke?



Aku sangat-sangat la emo bila tengok orang yang masih budak-budak lagi nih keluar sambil tergantung DSLR kat leher dia... Adoihh.. Nak cakap beg DSLR tu takde macam mustahil gak sebab every purchase must be included with the sling beg.. Damn. Ko ingat kalau ko gantung DSLR ko terus jadi HAWT! demmm sungguh perasaanmu kalau macam tu. Lepas tu kononnya nak amek gambar la konon, tapi cara pegang camera pun salah... adohaiii..Pergi bako je camera tu.. Kita datang ni bukan nak main poco-poco(mood usop HKLBR)


Sling bag canon smart kan? Redtube is cool.!

Bukan nak emo, tapi korang membazir pada tempat yang salah... Kalau korang beli DSLR camera tu just for bergaya and nak tayang-tayang kat orang, pergi mampus la... Orang yang pakai Canon 7D pun malu-malu nak bawak jenjalan camera tanpa beg dia..Apatah lagi nak pegi lepak kat shopping mall sambil memakai DLSR camera bergantung di leher..

Maybe ada orang akan cakap, suka hati dia la,, dah dia mampu biarlah... Hurm.. Tapi kalau nak suka hati pun agak-agak lah.. You bought a camera not a cloths.. Thats the idea. Tu la orang sekarang, DSLR diajadikan trend..tapi trend untuk berfesyen dan berlagak depan orang lain.. Sangat tak suka bila tengok orang tu beli camera sebab orang lain nak beli camera and then camera tu jadi macam rantai tegantong-gantong kat leher.. Cuba tanya function-function yang ada kat camera tu.. Uhh...entah reti ke dak..

So, as the conclusion, kalau korang rasa nak beli DSLR sebab orang sekarang ramai yang pakai, baik lupakan je lahh, baik beli i-pad lagi berguna.. DSLR nih camera dia satu je, i-pad 2 ada dua camera.. hah,, mana lebih syok?? Tapi bagi aku dua-dua syok.hahah..And kalau korang rasa bila amek gambar dengan DSLR tu boleh hasilkan picture yg marbeles, ermm, tak payah nak pening-pening, kualiti compact camera dengan DSLR sama je kalau teknik dia tak betul..

hurm..Aku setia pada Canon EOS500D..tunggu orang nak saport pegi 7D..ade tak?

Ouhh..maaf lah entry ni kali ni agak teruk bahasa dia..hihi.btw, aku pun baru je ada camera nih, bru 2 bulan lebih, tapi takde napsu la nak bawak pegi mana2 mall semata-mata nak tayang.. Jauh panggang dari api.. Nak kata aku ikut trend tu of course tidak, sebab aku dah lama berazam nak ada DSLR Camera nih lagi since 2008, klu korang pernah baca blog aku late 2008 tuh mesti tau..tapi blog lama tu dah delete..Cuma 2011 nih bru cukup duit nak beli.hahm tengok tu, 3 tahun kot bru dapat..

Apapun..majulah photographers and bloggers untuk negara~

32 comments:

tim said...

hahahaha
thats is sooooo true...
dslr for fashion. gantung2 dekat leher bajet hot lah..hahaha

saya suka dslr dan ada cita2 mau beli pakai dslr.tapi mau tuntut ilmu yg cukup di dada cara penggunaan dslr.dan juga duit.
pakai tapi tak tau guna buat apa kan?
even worst, ada orang yang pakai dslr tapi the full name for word "dslr" pun tak tau

fashion but knowledgeable is accepted. jangan tau tekan ja kan.

Shazmiey Abdurahman said...

tim: yeahh.. strongly agree with that.. people ingat dorang akan in line with the fashion if they gantung2 dslr camera kat leher..ohh,klu niat tu hnya utk bergaya jgn lahh..baik bakar je camera tu.hahah. good luck tim, simpan2 skit2 lama2 jadi bukit, kumpul ilmu dlu.. so nnti beli camera terus yg pro punya.hihihih..

Amirah Yusof said...

hahaha setuju2!!!
it such a trend nowadays
sangat bajet HAWT cu olzz
padehal tahu snap je..
bila ada DSLR kena la tau function2 dalam dia, bonus to you if tau nak edit guna adobe ke hape ke..
ini tak y ado...
ini realiti yang menyakitkan kan,,

Novelgurl said...

hoho beselah tu.Fenomena globalisasi huk2.Yang tak pandai gune pun buat2 pndai takut di kata ketingglan zmn lak =.=

Raji berkata said...

hohoho tu lah kan
kalau depa pakai baju mahai2 org xprasan sbb tu sekarang gantung DSLR tros bru org taw wow kaya lah dia ada DSLR
hak2 ;D

ak stuju dgn statement kau
kualiti compact camera dengan DSLR sama je kalau teknik dia tak betul

sebab gmbr yg ak pernah try tngkap gne DSLR org takdelah lawa mana pun sbb ak bknnyer ad skill =.=

Shazmiey Abdurahman said...

amirah: hah.. tu la.. sgt malas tgk org mcm nih.. klu takat nak berfesyen,bakor je kemre tu.huhh..

Shazmiey Abdurahman said...

novelgurl: hah tu lah pulak.. masalah tol la..klu takde gajet tu org ckp ketinggalan zaman.. apedahhh..

Shazmiey Abdurahman said...

raji : aah la kan?? klu bju org tak perasan sgt..tapi bila ada dslr camera ni gntung kat leher,,wahhh anak org kaya nih.dem! the poor try to like a rich..bersederhana adalah yg terbaik..btw, cam compact dgn slr lebih kurang ke klu tak pndai.. cuma beza dia slr camera lens dia bole tukar2 anf bole ubah setting ikut kehendak kita.. :)

Syat0za Zai said...

weyh, poei boli 5d mark ii je la.haha :D

Shamsuddin Amin said...

btul tu...
skrg ni DSLR mcm fesyen jer...
mane2 pegi ade jer DSLR...

btw, cool la beg tu...
nikon plak kaler itam...^^

beaty said...

memang tidak dinafikan ..barang ni mahal..tapi kalo dia tu mampu beli x der salah mah..boleh jer..dialuk2 ya..

dorang nak bergaya pun mereka ada hak tau..sebab DSLR tu dorang punya..kalu curi lain la..

kalau sudah minat,apa boleh buat kan..heheh

IMANSHAH said...

DSLR??

biaqpilah, budak baru nak naik

LaDy Of MaRs said...

erk... saya jeles mereka mampu beli kamera itu. Hehehee... kalau setakat mau tayang² bajet cool tapi kualiti gambar pun xda buat apa kan kan kan

Shazmiey Abdurahman said...

zai: bila la cukup duit tu erh?

Shazmiey Abdurahman said...

sham:hurm...bila org pakai, dia pun nak pakai..macam tu la..bila okrg pakai i-pad, semua nak beli ipad, sampai sanggup abeskan duit ptptn..

Shazmiey Abdurahman said...

beaty:: thats why i said, klu nak beli pun sebab nak bergaya dan bukannya minat... baik beli emas..lagi hebat..gntung emas kat leher tu..bru org tau ko kaya ke tak..

Shazmiey Abdurahman said...

imanshah: hurm..apapun goodluck kepada kemre tu..semoga kemre tu digunakn sebaiknya ole tuannya.. bukan takat perhiasan je..

Shazmiey Abdurahman said...

lady of mars: totally agree with you.. klu kemra mahal pun taPi kualiti pun kureng..baik beli compact camera.. lagi ok..jimat jugak duit..

adan said...

salam,
ko d mana sekarang? sabah ka? ajar aku tangkap gambar cantik boleh...? hehehe.. lama wooo kumpul duit baru dapat beli dslr ni.. disebabkan aku minat gambar yang cantik2 sebab tu aku beli.. berkat tunjuk ajar bossku baru faham cara nak guna...

aku beginner... mohon tunjuk ajar.. lalala..

Shazmiey Abdurahman said...

salam too..ohh,aku di Shah Alam skang..ouhh, ko org sabah nih..aku bole agak.heheh.. erm, sebenarnya aku pun masih beginner nih..sm ja tu level kita.. btw, ko pakai apa skang?? hurmm .sm2 la blajar.. klu ada masa nnti outing sm2.hehe

qiela said...

hehe..kebanyakan nyew dah jdi mcm nie..

:)

entry nieyh best !

adan said...

aku sekarang d serdang ni..
beginner pakai 1000d jak bro.. ko tu pakai 500d.. ko selalu outing ka?

btw sabahan inside.. hahahaha.. satu negeri kita bah..

Shazmiey Abdurahman said...

qiela:: hihi..yepp..tapi apa bole buat..kita tak bole nak larang kan?

Shazmiey Abdurahman said...

adan: ala, 500d ka 1000d ka sama juga tu,teda beza bah,yg penting kualiti gambar tu.. huhh.jarang bha bro pigi outing nih sebab busy seja sem nih.. erm, klu cuti ni ko nda blik Sabah bah,nnti outing sm2 la..

cantekk said...

tu la, tgu gak yg ada dslr ni shoot saye...

*jap, tacap =D hihi

Ms Z said...

this is damn true! aq pnah g kawan aq kawen ade sorg gurl ni i think younger than me bawak DSLR ke hulu ke hilir tp xder pon nak snap pic..ape motif tah?? (--')

Shazmiey Abdurahman said...

cantek: haha..dah siap tacap gtau tau!.hahahah..

Shazmiey Abdurahman said...

Ms Z: heh..thats the truth..face it.. motif yg tak ketentuan.hahaha..

nana said...

en.zai...;p
huahahaha.....

Shazmiey Abdurahman said...

nana:: haha..encik zai tu susa nak ckp la.hihih..

qiela said...

haa..btol2..hee
kite x leyh lrg..bole tgk jewp..hehe :p

shuttercount said...

memang seronok ade kamera sendiri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails