Tuesday, March 15, 2011

Earthquake :: Jepun dan Malaysia



hurm..terbaca satu entry nih., erm. bila baca betul jugak apa mamat ni cakap dalam nih.. Bila ada bencana macam nih,ada jugak mulut yang gatal sangat cakap buat apa nak tolong jepun, diorang kan pernah jajah kita.. pancung kepala orang-orang Tanah Melayu dulu.. ada yang cakap nih bala Tuhan .. Pastu ada pulak yang gurau-gurau, apesal otromen tak dtg masa diperlukan..  hurm,.. Bila tengok bencana macam nih, sepatutnya kita muhasabah diri..  Fikir-fikirkan. Bayangkan kalau benda nih jadi dengan kita, pastu orang pulak buat lawak pasal benda nih..haishh.. jangan lahh.. 

Ermm.. pastu setuju jugak dengan entry tu lagi, kalau dekat jepun, bangunan dia kebanyakannya anti gempa.. Kita nih di Malaysia,, gempa bumi pun takda, tapi bangunan banyak nak runtuh,stadium pun runtuh, bangunan rosak..haishh..


前田海香子
前田海香子

一回の青信号で1台しか前に進めないなんてザラだったけど、誰もが譲り合い穏やかに運転している姿に感動した。複雑な交差点で交通が5分以上完全マヒするシーンもあったけど、10時間の間お礼以外のクラクションの音を耳にしなかった。恐怖と同時に心温まる時間で、日本がますます好きになった。
一回の青信号で1台しか前に進めないなんてザラだったけど、誰もが譲り合い穏やかに運転している姿に感動した。複雑な交差点で交通が5分以上完全マヒするシーンもあったけど、10時間の間お礼以外のクラクションの音を耳にしなかった。恐怖と同時に心温まる時間で、日本がますます好きになった。
At a congested downtown intersection …

Cars were moving at the rate of maybe one every green light, but everyone was letting each other go first with a warm look and a smile. At a complicated intersection, the traffic was at a complete standstill for 5 minutes, but I listened for 10 minutes and didn’t hear a single beep or honk except for an occasional one thanking someone for giving way. It was a terrifying day, but scenes like this warmed me and made me love my country even more


Lagi satu..aku sgt tertarik dengan tweet salah sorang minah jepun kat atas nih.. dalam keadaan darurat macam tu pun still lagi steady, nak lalu traffic light steady je.. Kalau dekat Malaysia nih..adoihh.. jammed nak mampus!! terutamanya KL.. Adoihh..paling sakit hati kalau jalan kat KL nih.. Pernah stuck dekat Lebuh Ampang dari pukul 7 sampai pukul 9..still jugak kat Lebuh Ampang..macam bangang je aku rasa... Traffic light kaler merah pun steady je kereta tu gerak... Last-last block jalan..Lepas tu mula lah hon2, memaki sini sana..haishhh.. tak steady dan cool la orang-orang kita nih..kan best kalau rilek je drive tu,,.. Steady la bro..okehh??


people are lining up.. tak perlu nak berebut.. semua dapat okehh?? hihii.. seronok tengok
diorang baris..heheh..


Hurm, bila tengok pic kat atas nih, teratur je orang jepun nih kan?? Kalau kat Malaysia, mesti berebut kan?? hehh..Ramai yang akan jadi selfishh..konferm!heh..tapi bukan semua lahh... Tengok je kejadian  masa orang eksiden ari tuh yang nasik bertaburan kat jalan raya.. ada ke patut, orang eksiden diorang berpesta curik beras tuh.. bukan nak amek tau pasal driver tu ok ke tak.. ye dak??


begini la gaya orang kita.. taim eksiden pun sempat lagi nak curik beras..hurmm..apa nak jadi...


Malas nak cerita panjang-panjang.. apa yang baik tuh kita amek,yang jahat tu kita buang jauh-jauh..ye dak.. Masa orang susah jangan la kita mempersendakan mereka,, cuba kalau kita ditempat mereka.. Mesti sedih kan?? okehh la..sampai sini je..Btw, entry nih aku merged from this link..idea suma dari beliau..aku just renovate sikit je.okehh? aku nak chow..bye!



p/s:: Syukur lahir di Malaysia.. kedudukan geografi yang sesuai. tidak terletak di lingkaran api pasifik..haha..macam belajar geografi pulak..



4 comments:

arep_lockermonth said...

jauh bezanya kan!! hurmmm..xtahu ;an nk cakap ape~

cantekk said...

ye btol tu...
mane Dasar Pandang Ke Timur kita?

Shazmiey Abdurahman said...

arep:: hehe..tau takpe.hihi.

Shazmiey Abdurahman said...

cantekk::hehe..tapi aku nak dasar pandang ke barat..hehe..kan Mekkah seblah Barat malaysia.hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails