Wednesday, February 23, 2011

Chill Childhood Moment

haihh..lama dak jenguk blog yg dah berhabuk nih..nak bersihkan guna cleaning kit,tapi cecair dia dah habes la pulak.heh.

okehh..sebenarnya aku tak bole tido skang nih,tengah berusaha untuk tidur..lampu bilik dah tutup, kipas dah full, tilam dah letak bawa supaya lebih sejuk..tapi still takleh tido,last-last end up dengan bukak laptop balik, mulalah merepek macam niyang rapik kat blog nih.heh.

Sebenarnya,aku pun tak tahu nak update apa hari nih,. Tapi ole kerana boring sangat,korang layan je la cerita aku nih okeh. Aku nak cerita pasal aku punya childhood story malam nih,boleh dak? hihi.. Bole lah kann?? heh..Kalau rasa boring tu, pangkah terus je button merah dekat tepi tu.hihiii..Kalau nak baca,ready-ready la ye.hehe

Erm, sebenarnya, aku nih lain sikit dengan korang-korang.. Ermm, maybe korang masa kecik-kecik dulu dibesarkan oleh parent kan?? Sebenarnya aku masa kecil lagi tinggal dengan nenek and atok aku.. Nenek dengan atuk aku nih dari sebelah mak aku..Atok aku nih orangnya kurus, mungkin dari situ kot aku jadi kurus nih.heh.. Tapi nenek aku sebenarnya gemuk.. Sampai la dia meninggal badan dia tak pernah susut.. Keturunan dia jugak kot.. Dorang la atok and nenek yang pernah aku ada sebab atok and nenek aku seblah ayah memang tak sempat jumpa, Atok seblah ayah aku meninggal 1983 and nenek sebelah ayah pulak 1988.. Memang tak sempat.. Ayah aku ada ada 9 orang adik beradik, tapi yang hidup cuma ayah aku, yang lapan lagi meninggal, tak sempat nak besar..

(sekadar gambar hiasan)
tanpa nenek and atok aku, aku pun konferm2 tak sampai
ke tahap ini..rindunyaaaa...

Aku ingat lagi, aku tinggal dengan nenek and atok aku dekat Kampung Pengkalan( fishery village at my hometown). Rumah kitorang nih rumah kayu,ingat lagi,.I live with them since aku aku kecik lagi, sejak berumur 3 tahun rasanya, aku pun tak sure sangat, tapi lepas atok aku meninggal tahun 1993, aku and nenek aku pun balik rumah mak aku, tapi entah kenapa, nenek aku balik rumah lama tu, and aku pun ikut sekali.. Ingat lagi, masa tu nenek aku balik naik lori,,(untuk pengetahuan, lepas atok aku meninggal, nenek aku lumpuh, tapi that time tadak wheelchair lagik). Maybe rumah tu banyak kenangan kot,disitu lah mak aku and macik n pacik ku dibesarkan, disitu la dorang raise up their cucu,disitu la jugak sisa-sisa hidup dihabiskan,. Love till the end,. Itulah power of love kot. Hurm,aku pun tak pasti aku bole macam tu ke tak,heh,. Dekat rumah lama tu, aku,nenek(aku panggil dia dengan panggilan inak(maksud dia 'mak', mak aku kan panggil nenek aku mak,and aku terikut-ikut panggil nenek aku 'mak') and macik aku yg time tu masih sekolah dat time.. Aku tinggal dengan nenek aku tu sampai la dia meninggal dunia.. Sedih tu memang la,,ye lah,dari ko kecik, ingat lagi atok kau mandikan, main-main lagi dengan nenek, kalau tak dapat apa yang di nakkan terus menangis.hehh.. Maybe dah terbiasa sejak dari kecil, apa aku nak mesti dapat..


nih Kampung Air dekat Tawau,yg kat tempat aku taklah 
besar macam nih..

ermm..macam nih la jambatan dia kalau nak pegi rumah 
nenek aku dulu..banyak sejarah dia..entah wujud lagi ke tak rumah tu.hurm




Lepas je nenek aku meninggal, aku tak tinggal dengan parent aku,but, aku tinggal dengan kakak aku paling sulung.. Aku ada tujuh orang adik beradik, kakak yg sulung, abg yg nombor tiga and aku sebenarnya sejak kecil lagi tak tinggal dengan parent,tapi dengan nenek and atok lah..So ,thats why, since my grandma died, kakak aku yang jaga aku.Bukan la anak terbuang,,hahah,,tapi entah lah,, Kakak aku yang sulung tuh masa tu dah jadi cekgu dah.. Aku ingat lagi, bila aku tinggal dengan dorang, kakak aku lom kawin. And aku tinggal dengan dia la.. Dalam rumah tuh ada 4 orang kalau tak silap..Semua cegu pompuan, and ada seorang kakak, time tu dia tahun 6 kot..aku masa tu tadika. hehe..masyuk jugak lah..Sebab, aku tidur dengan kakak aku pastu kakak aku share bilik dengan sorang cegu pompuan yang lain.. 

Ada satu peristiwa yang aku tak bole lupa sampai sekarang,hehe.. Sebenarnya aku masa kecil dulu ada bad habit tau, aku nih kerap kencing malam.hehe..So, kalau nak tidur tu, kena kencing dulu lah,takut kencing masa tidur pulak,,and one day, aku terlupa nak kencing sebelum tidur, last-last, aku pun kencing dalam tidur, basah satu katil, dengan kakak aku and cegu pompuan tu sekali basah dek kencing aku..hahaha.. Last-last, pagi tu kakak aku dah setat bising..haha..Tapi sebab aku masi kecik masa tu, so, jadi bahan gelak je lah.hehh.. Memangb susah jugak la nak bagi kering dekat luar,sebab tilam tu jenis spring punya,so berat la nak jemur kat luar kan..

hehh,aku sampai darjah 5 kot kencing masa tidur..huhh.


hehh..bila dah kencing tu,memang payahlah nak jemur,
kalau tak memang bau lah...



Hahaha..banyak la kenangan masa aku kecik.aku tinggal dengan kakak aku sejak ddari dia bujang, sampai dia kawin( aku ganggu 1st night dia), sampai dia pregnant anak pertama, jaga anak kakak aku tu yang pertama(masa umur 8 tahun), jaga anak kedua, dari naik motor tukar pegi kancil pegi iswara pegi Mazda Fighter tukar pergi Naza Citra pastu tukar pegi Dmax..so,aku memang rapat la dengan kakak aku yang sulung.. Aku tinggal dengan mak aku hanya dari tahun 2005-2006.. Tahun 2007 tuh aku pun masuk UiTM sampai la sekarang..So,aku nih bukan jenis manja dengan mak aku la..Tapi aku pun tak lah manja dengan kakak aku,tapi most of decision yang aku kena buat memang aku akan tanya kakak aku,bukannya mak aku.hurmm.. Tapi arwah ayah aku memang care pasal aku lah.. Mak aku pulak rapat dengan abang aku yang sebelum aku..Tapi sejak ayah aku meninggal nih, aku pun makin rapat dengan mak aku..Hopefully to the end la harapnya..


Huh,ok lah,sampai sini je la..nanti sambung lagi okehh??


p/s:: Nenek aku dikebumikan sebelah atok aku..nanti aku pun nak dikebumikan sebelah future wife aku bole dak??



24 comments:

miss atie said...

haha . cm best . hehe .
atie drjah enam kencing . haha . mls nk bgun , kencing je kat ats tilam . hahah .

kau kesah ke?? said...

i kencing dalam toilet tiap hari. chid hood ko ni menarik juga kan.

arep_lockermonth said...

humm..rndu plak zamn kcik2..


arepnakbebel: Mak Dara 1st Giveaway (GA)
arepnakbebel: THIS IS MY STORY
arepnakbebel: HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA (10 mac 2011)

cet said...

haha...menarik~

Shazmiey Abdurahman said...

miss atie::hehh..ingatkan aku sorang je kencing atas tilam,rupanya engko pun sama.heh..

Shazmiey Abdurahman said...

megat::megat kan budak baik.hehehe..

Shazmiey Abdurahman said...

areph::heheh..samalah..masa ni pulak tiba2 merindu kan?hehe

Shazmiey Abdurahman said...

cet2::everyone has their own story :)

nadzirah aqilah said...

huhuhu.. rindu ah zaman kecik2.. dulu saya pun dibesarkan dengan atok coz atok duduk sekali ngan kami. ibu ayah keje so, sya jadi manja lebih ngan atok. but, atok boley tahan garang la.. tapi paduli apa sya.. (atok disini ialah atok perempuan)..

benda paling sya suka buat ialah ikut atok pergi noreh getah sambil kepit botol susu.. pastu siaplah saya cari perigi n mandi xpun kutip biji getah.. waaa.. rindu ah.. makaseh kawan kerana ingatkan sya dengan kenangan lama.... (^__^)

Shazmiey Abdurahman said...

nadz::saya nda pernah lagi p kebun getah.hehehe..mesti penat tu.. heheh.. oohh,,atok tu nenek la maksud dia kalau sini?

zakiah said...

pengalaman mematangkan kita kan :)

Shazmiey Abdurahman said...

setuju sgt dengan pandangan zakiah..without past, we are nothing more than a plain boring man..

nadzirah aqilah said...

erkk.. nda jugak begitu.. hantam jak kami.. yg lelaki panggil atok yg pompuan pun kami panggil atok jugak.. hahaha.. sekarang yg tinggal 2-2 pompuan... belah ibu kami panggil nenek, belah ayah kami panggil atok.. hehehe..

ko mo p kebun getah ka? jom la.. masyokkk.... kawan2 ko sume nyamuk d sana.. (^__^)

cantekk said...

::singgah::

tp nk komen jgk la..

dlu ms kanak2 sll jgk, bajet da kencing ni..upenye mimpi pegi kencing...haha

✰ bintang| HATI ✰ said...

haha. nice loll ! =D , mmg tak d nfikan, zmn kcil2 sme ad pglmn kncg d tilam. huahaha.

+sye pom t'msk la+

Shazmiey Abdurahman said...

nadz::nda mau la.cukup2 syak la ladang kelapa sawit..hehehe..

Shazmiey Abdurahman said...

cantek:::haha!! yep!! tu lah yang terjadi dengan aku.hehhee..slalu mimpi bujet dah kencing,rupanya kencing dalam tidur.adoihh..

Shazmiey Abdurahman said...

bintang hati::ihi..suma org pun mcm tu..suma pernah kencing atas tilam :)

p!q4h b@guss said...

aku pun smpai besar dok pkai pampers gi!!haha

Shazmiey Abdurahman said...

adoihh..ni lagi parah klu macam nih.hehe..

Nora Shahaira said...

comey ke blog akak nora tu..akak nora comey tak???(uwekkkssss la tu..hahaha)

serius akak baca citer ni seketul-seketul sampai habis..apa-apapun akak nora harap adikteruskan kehidupan dilandasan yang betul ya...sayangi emak selagi dia ada..

Nora Shahaira said...

comey ke blog akak nora tu..akak nora comey tak???(uwekkkssss la tu..hahaha)

serius akak baca citer ni seketul-seketul sampai habis..apa-apapun akak nora harap adikteruskan kehidupan dilandasan yang betul ya...sayangi emak selagi dia ada..

Shazmiey Abdurahman said...

nora::tengsla kak sebab baca dari awal sampai habes..sgt appreciate i :) inysaAllah kalau ada umur yang panjang,, moga diberi kesempatan..

HAZWAN17 said...

aku kecik-kecik tak kencing tilam huhu btw..gudluck bro dalam kehidupan..
ingatlah mereka-mereka yang banyak berjasa....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails