Saturday, January 8, 2011

Hijrah Vs Masihi

not late kan nak wish Happy New Year.heheh

and finally i come back!! yahu!!

haha..what a hectic day today. just came back from another porgram hosted by our new faculty, Faculty of Plantation and Agrotechnology. bukan lagi fakulti sains gunaan ye kengkawan, FPA! hehe.. yepp, it was called Program Pemantapan Wawasan.hihi.

Ok. Tanak la cerita pasal boring tu.. Im really sorry guys pasal dah lama tak update but, as i said in my last entry i will try to take some time to update my so unfamous blog nih. Erm, rasanya tak lambat lagikan nak ucapkan Happy New Year untuk korang kan?? HAPPY NEW YEAR 2011!! ahahah, lambatnya mamat nih, orang dah hari ke tujuh sambut new year ko baru nak wish..apekehelnya budak ini. Heh, 

Ok-ok, sebenarnya tak tahu nak update pasal apa hari nih, tapi oleh disebabkan dah janji dengan diri nak update jugak, ye lah, dah 7 hari nih di tahun 2011,takkan takda entry kan?? Malulah i nanti, orang dah berjela-jela buat entry, aku baru nak setat nak bukak buku blog 2011 nih..hurm.. Hari tu masa tahun baru sarepdol sambut tahun baru dekat KLCC tauk! hehe.. Pegi dengan kawan-kawan malam tu, member from Sabahan, and it was totally penat tengok gelagat orang sambut tahun baru nih..Erm, aku pun dah terikut-ikut nampaknya dengan budaya barat nih,tapi tak pe lah, ini kali pertama Sarepdol pergi sambut tahun baru,sebelum nih tengok kat rumah je..erm,jadikan pengalaman.hihi..

aku antara yang berjuta pegi tengok bunga api kat KLCC.


Kembali ke tahun baru masihi.,Orang berlumba-lumba nak pegi sambut new year masihi kan??Tapi heran jugak apsal kalau taun baru hijrah takde pulak oran nak rebut-rebut kan buat aktiviti macam majelis2 ke,hehe.. Tapi kalau tahun baru masihi, fulamakkk,siap buat bbq,buat kenduri kendara, sambut kat KLCC, Dataran Merdeka, I-City, ada pulak yang sambut tu kat bilik-bilik hotel bersama orang tersayang, tak kurangnya yang pergi sambut tahun baru dengan pergi ke kelab malam, tak puas dengan tu, siap buat drama biru lagik kat kelab-kelab tu,hihih,lain pulak ceritanya kalau kelab malam gay, belom lagi campur kelab lesbian(eh,ada ke?)..

Kalau korang nak tahu sejarah tahun masihi tuh,klik sini kalau rajin.hehehe.

Ok., sebenarnya,  menurut Ustaz Zaharuddin iaitu pengacara Tanyalah Ustaz di TV9 menyatakan bahawa hukum menyambut tahun baru masihi adalah HARUS tapi BERSYARAT iaitu:


a) Sambutan tersebut dilakukan atas asas ‘Uruf atau ‘Adat dan bukannya di anggap sebagai suatu upacara keagamaan.

b) Tiada percampuran rambang lelaki dan wanita yang bukan mahram yang dikebiasaan membawa kepada maksiat.

c) Tidak dicampur adukkan dengan hiburan-hiburan yang bertentangan dengan kehendak Islam.

d) Kandungan majlis sambutan ini juga mestilah bertepatan dengan kehendak syara’ – anjurkan majlis ilmu.

Hurm,tapi bila tengok sambutan tahun baru di Malaysia nih dah jauh sangat menyimpang.. Siap buat street part lagik kat Bukit Bintang.hahha..nasib baik Sarepdol tak pergi, kalau tak terasa diri sendiri.heheh.. Apapun, Sarepdol tak nak komen banyak-banyak tapi yang penting apa yang baik itu kita jadikan tauladan yang buruk itu kita jadikan sempadan.okeh?

Nih street part dekat Bukit Bintang aritu..

 Yang baik pasal tahun baru nih, selalunya orang akan pasang azam atau matlamat di tahun baru nih, dan yang lebih baik lagi menjuruskan kepada perubahan dalam diri masing-masing.kan?? hehe.. macam aku, aku dah siap beberapa azam atau target untuk dicapai semester ini,,antaranya kalau boleh ,tak nak lah lepas nih selalu escape solat, lepas tu, kalau boleh, lepas nih tak nak la mintak duit dengan mak lagi,syukr lah dengan adanya biasiswa JPA nih,pasni tak la minta pocket money dengan parent, rm4200 satu semester kalau tak cukup lagi tak tau lah..makan duit kot.haha.Banyak lagi azam lain lah, heheh,, doakan lah supaya azam kitorang semua tercapai okehh???!!heheh


Sampai sini je lah okeh?? Walaupun lambat entri nih tapi harap korang sudi-sudikan la baca ye.hahaha..
 
 
 
p/s::Handphone baruku di lahirkan pada 1 Januari 2011,korang ada?? hehehe :)

14 comments:

Ika said...

I see you punya duit ada banyak hah incik Sarepdol? Miahahaha~~ >:)

Bila mau spen aku nehh??

ok kidding2... :P

aku bertahun baru dalam bilik. sedih kan? sedih kan? *huk3*

Shazmiey Abdurahman said...

kerek::itu luit kelajaan.haha..andu bha.. p la buat bha blajar..ko nih..last sem suda ko tu..heheh.

maya said...

sarepdol...ada hp baru...bestnyer...nak jugak...

Shazmiey Abdurahman said...

ehehe..jan la bising2..nanti org mintak.ehehe..

Cik Jari said...

kenapa tak nak tunjuk gambar hp yg baru lahir tuh???

epi new year bah....all the best

Shazmiey Abdurahman said...

CJ::haha..hp bru tunggu next entry.hehe..tunggguuu.ahah.!

ya bha.happy new year.lambatnya aku kan??

Cik Jari said...

haha..agak lambat la..kalah segala kura-kura yang ada kat zoo melaka....hahah

Shazmiey Abdurahman said...

kura-kura dekat zoo melaka tu memang lambat,aku dah suntik kaki mereka dengan botox2 segala,dats y la lmbt gerak,kaki dah bengkak2.hehe..

dan kura2 itu tiada kaitan dengan kelambatan saya menge'wish' happy new year.heheh..

incik shahz said...

duit biasiswa byk maa ;) bila mau blnja fradoo seksyen 2 ;) HEHE

arep_lockermonth said...

HAAPY NEW YEAR jugak shazmmiey!

Shazmiey Abdurahman said...

shahz::eheh..bole je.pm me if you free :)

Shazmiey Abdurahman said...

areph::hihi.thnx ariph, u pun sama,happy new year :)

amry said...

hoye hoye hoye. selamat tahun baru sarip dodol. eh. saripdol.huhu...selamat tahun baru bro...kita kat malaysia ni banyak ikut budaya barat, khususnya oarang melayu ni, yang tak elok mudah sangat ikut. kan kan kan..nice entry bro...

Shazmiey Abdurahman said...

amry:apapun,kecik ati ini dipanggil dodol,klu lemang ke ok gak nih dodoll.adushh..hehe..yg penting kita jgn ikut budaya barat de,hehe :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails