Sunday, January 9, 2011

Indonesia Vs Sarepdol!! :Part 1

"iya kok!!ga bisa kamu ngerti yang aku itu sangat cinta sama kamu,kamu ga becus menolak cinta saya pak!"


Heheh..terer tak bahasa indon aku??Entry this time dah lama aku nak postkan tapi disebabkan kekangan masa,kesihatan dan sebagainya,baru hari nih nak post.

erm..ingat tak masa malaysia menang Piala Suzuki AFF mengalahkan Indonesia baru-baru nih?? And kalau korang nak tahu dorang asyik tuduh Malaysia curang  main tipu kononnya orang Malaysia pakai dukun-dukun, pastu menang sebab pakai laser and so on kan?? Pastu bila dah kalah terus mereka cakap mereka anti Malaysia bukan sebab bola tapi disebabkan kita kononnya mencuri budaya Indonesia..hihi.

And then, masa orang Indon perang-perang dok ngutuk Malaysia dekat FAM Facebook FanPage, aku pun join gak..hehhee..ye lah,masa tuh dah geram sangatkan dengan mamat and minah indon nih,jadi aku pun join la sekali gerak gempur la katakan..haha.. Ye lah, dah nama dia Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), yang dorang pegi join pastu mengutuk Malaysia apa kes??? Buang tebiat, fikir orang Indon je pandai buang tebiat, aku pun pandaiii..hehehe..

And then guess what???

Adalah beberapa minah/mat indon yang pergi meng'attack' aku dengan menghantar message dekat facebook aku..hehe..cuba cek dekat bawah nih!! Cekidout yeah!




Alamak..dia panggil Anjing la pulak..apa salah haiwan itu.haha.


nih aku langsung tak faham apa yang dia cuba sampaikan kat aku.


hahaha..rambut belah pantat. pantat literally mean punggung in Indonesian 
Language. Sabah Language also said pantat to say punggung actually.

nih pun aku tak faham apa yang dia cuba smpaikan kat aku..


Hahaha..apa la nasib,aku pulak yang dorang marah-marah.haha..tapi apa bole buat la kan?? hihi..lucu jugak tengok mentaliti rakyat Indon kan??And yang lucunya lepas je dorang send message aku terus dorang block aku..Dats why la profile pic dorang takde.hehe.. Erm, sebenarnya hari tu aku ada berdebat dengan sorang mat Indon dekat FB aku, dia ckplah dorang marah bukan sebab bola tapi sebab Malaysia curi budaya Indonesia and kitorang rakyat Malaysia kononnya suka mendera rakyat Indonesia.. they said TKI or Tenaga Kerja Indonesia...erm..panjang la perdebatan kitorang.heheee..nak tahu apa yang kita debatkan?? tungggu Part 2 okeh!!!

hhehe..part 2 lagi hangatttt.tungguu!!


p/s::bukan main main tau..(bahasa indon says : nggak main-main ya pak...)

Saturday, January 8, 2011

Hijrah Vs Masihi

not late kan nak wish Happy New Year.heheh

and finally i come back!! yahu!!

haha..what a hectic day today. just came back from another porgram hosted by our new faculty, Faculty of Plantation and Agrotechnology. bukan lagi fakulti sains gunaan ye kengkawan, FPA! hehe.. yepp, it was called Program Pemantapan Wawasan.hihi.

Ok. Tanak la cerita pasal boring tu.. Im really sorry guys pasal dah lama tak update but, as i said in my last entry i will try to take some time to update my so unfamous blog nih. Erm, rasanya tak lambat lagikan nak ucapkan Happy New Year untuk korang kan?? HAPPY NEW YEAR 2011!! ahahah, lambatnya mamat nih, orang dah hari ke tujuh sambut new year ko baru nak wish..apekehelnya budak ini. Heh, 

Ok-ok, sebenarnya tak tahu nak update pasal apa hari nih, tapi oleh disebabkan dah janji dengan diri nak update jugak, ye lah, dah 7 hari nih di tahun 2011,takkan takda entry kan?? Malulah i nanti, orang dah berjela-jela buat entry, aku baru nak setat nak bukak buku blog 2011 nih..hurm.. Hari tu masa tahun baru sarepdol sambut tahun baru dekat KLCC tauk! hehe.. Pegi dengan kawan-kawan malam tu, member from Sabahan, and it was totally penat tengok gelagat orang sambut tahun baru nih..Erm, aku pun dah terikut-ikut nampaknya dengan budaya barat nih,tapi tak pe lah, ini kali pertama Sarepdol pergi sambut tahun baru,sebelum nih tengok kat rumah je..erm,jadikan pengalaman.hihi..

aku antara yang berjuta pegi tengok bunga api kat KLCC.


Kembali ke tahun baru masihi.,Orang berlumba-lumba nak pegi sambut new year masihi kan??Tapi heran jugak apsal kalau taun baru hijrah takde pulak oran nak rebut-rebut kan buat aktiviti macam majelis2 ke,hehe.. Tapi kalau tahun baru masihi, fulamakkk,siap buat bbq,buat kenduri kendara, sambut kat KLCC, Dataran Merdeka, I-City, ada pulak yang sambut tu kat bilik-bilik hotel bersama orang tersayang, tak kurangnya yang pergi sambut tahun baru dengan pergi ke kelab malam, tak puas dengan tu, siap buat drama biru lagik kat kelab-kelab tu,hihih,lain pulak ceritanya kalau kelab malam gay, belom lagi campur kelab lesbian(eh,ada ke?)..

Kalau korang nak tahu sejarah tahun masihi tuh,klik sini kalau rajin.hehehe.

Ok., sebenarnya,  menurut Ustaz Zaharuddin iaitu pengacara Tanyalah Ustaz di TV9 menyatakan bahawa hukum menyambut tahun baru masihi adalah HARUS tapi BERSYARAT iaitu:


a) Sambutan tersebut dilakukan atas asas ‘Uruf atau ‘Adat dan bukannya di anggap sebagai suatu upacara keagamaan.

b) Tiada percampuran rambang lelaki dan wanita yang bukan mahram yang dikebiasaan membawa kepada maksiat.

c) Tidak dicampur adukkan dengan hiburan-hiburan yang bertentangan dengan kehendak Islam.

d) Kandungan majlis sambutan ini juga mestilah bertepatan dengan kehendak syara’ – anjurkan majlis ilmu.

Hurm,tapi bila tengok sambutan tahun baru di Malaysia nih dah jauh sangat menyimpang.. Siap buat street part lagik kat Bukit Bintang.hahha..nasib baik Sarepdol tak pergi, kalau tak terasa diri sendiri.heheh.. Apapun, Sarepdol tak nak komen banyak-banyak tapi yang penting apa yang baik itu kita jadikan tauladan yang buruk itu kita jadikan sempadan.okeh?

Nih street part dekat Bukit Bintang aritu..

 Yang baik pasal tahun baru nih, selalunya orang akan pasang azam atau matlamat di tahun baru nih, dan yang lebih baik lagi menjuruskan kepada perubahan dalam diri masing-masing.kan?? hehe.. macam aku, aku dah siap beberapa azam atau target untuk dicapai semester ini,,antaranya kalau boleh ,tak nak lah lepas nih selalu escape solat, lepas tu, kalau boleh, lepas nih tak nak la mintak duit dengan mak lagi,syukr lah dengan adanya biasiswa JPA nih,pasni tak la minta pocket money dengan parent, rm4200 satu semester kalau tak cukup lagi tak tau lah..makan duit kot.haha.Banyak lagi azam lain lah, heheh,, doakan lah supaya azam kitorang semua tercapai okehh???!!heheh


Sampai sini je lah okeh?? Walaupun lambat entri nih tapi harap korang sudi-sudikan la baca ye.hahaha..
 
 
 
p/s::Handphone baruku di lahirkan pada 1 Januari 2011,korang ada?? hehehe :)

Friday, January 7, 2011

Simple Entry:I'm Lost

where am i??

dah lama sangat tak update belog nih kan?? hurm, really sorry guys because i was unable to update the blog frequently as what i had done before certain reason that i can avoid. Hope you all pray for my healthy. Erm apart of health reason, i'm  a bit busy lately as it is a new semester

Thanks for those who been loyal to keep on visiting this blog.. Thank you so much and i really appreciate it. I will come back soon and hope all of you can be patient..Thanks again..Lebiu la korang.. :)



With Love,

Sarepdol a.k.a Shazmiey Abdurahman.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails