Wednesday, December 22, 2010

AirAsia VS Malaysia Airlines.

Assalamualakum...

its been a while kan tak update.dah nak seminggu!! Hehe.. Yeah my last post on Thursday last week..heee.. so, i've doin busy lately, On friday pick family from Indonesia and then on Saturday fetch my brother's family from the airport, on Sunday was fetch my sister and her family back to Sabah and then went to KL bawak my brtoher's family jalan-jalan and finally on Monday bawak dorang jenjalan pegi Melaka!! Urgghh!! Bukan main-main tau...hehehe..

Okehh..erm, ari nih aku nak kasi pening kepala korang dengan entri pasal kapal terbang.hihih.. Last week, keluarga aku baru je balik bercuti dari Indonesia,almost 2 weeks there, and then, satu benda yang betul-betul 

menyedihkan ialah, BAGASI HILANG.. yepp, bagasi hilang, satu bagasi kakak aku yang penuh dengan benda-benda baru yang dia beli masa shopping kat sana hilang. huh! My sister was crying tau! Yelahh, dalam beg tu dah lah semua benda baru, ole-ole untuk semua org pun tetinggal dalam beg tu.

Memang menyedihkan, after penat berjimba-jimba beli barang, tup tup, hilang macam tu. Kalau aku pun memang aku angin jugak.hih.. And then dorang dah rujuk hal nih kat kaunter Lost And Found kat terminal LCC tu..And dorang bagi masa 2 minggu untuk carik benda tu, kalau tak jumpa bagasi tu, dorang akan bayar gantirugi.. And what the hell is, gantirugi cumalah MYR 200. huh! Memang rugi.. Sebab kakak aku beli barang semua tuh sgt2 la jauh nilai dia compared dengan nilai gantirugi..

Itu lah kelemahan AirAsia.. When we saw the ads, memang kita akan bercakap, waw,AirAsia murah!!! Huh, but kalau korang yang seorang yang sgt-sgt peka, AirAsia taklah semurah yang diwar-warkan dalam TV tu.. Masa AirAsia mula-mula beroperasi beberapa tahun yang lalu, AirAsia memang syarikat tambang murah., Tapi sejak kebelakangan ini, harga tiket adalah lebih kurang dengan Malaysia Airlines.

Kala tak percaya cuba tengok kat bawah nih?

INI AIRASIA.


INI PULAK MALAYSIA AIRLINES.

Mula-mula korang tengok kat tarikh dia.sama ke tak,nanti korang cakap aku tipu pulak,hehe.. Sama bukan?? Pastu cek destinasi,kot-kot aku tipu korang.hehe..for demo nih, KL-Tawau okehh??

Okeh,sekarang cuba tengok tambang pergi balik untuk AirAsia : RM529.00, pastu tengok tambang pergi balik Malaysia Airlines : RM 568.00... And then harga AirAsia tu korang perlu tambahkan dengan caj bagasi., caj yang dikenakan kepada korang depends dengan berat bagagi, kalau korang nak 20kg korang kena bayar RM30.. Dan ingat, itu hanya untuk sehala,so kalau pergi balik RM60. So, harga tiket AirAsia sebenarnya RM589.00 ..Tu belum campur makanan, kalau korang tengok harga makanan kat brochure dia, fulamak,,makan maggi pun RM6.hihih..Kalau  MAS, free je, bagasi fun free 20kg(grads holder dpt 25kg) better airport and so on la..hihi..

But,tak selalu macam nih, kadang-kadang AirAsia murah compared to MAS..Cuma korang perlu pandai-pandai la cek, jangan main terus beli je,jangan mudah tertipu dengan iklan-iklan tu, oh,nak terbang mesti naik AirAsia.sebab murah.,naik MAS mesti mahal. Mindset kita dah macam tu,asal Air Asia je mesti murah,biarlah tak payah makan masa dalam flight, yang penting murah.hurggh, sebab mindset kita dah macam tu, but kalau kita betul-betul teliti, korang actually kadang-kadang tertipu..


Aku pun dlu macam tu jugak,tapi oleh sebab aku selalu ulang-alik Sabah-Peninsular, kena be alert lah dengan benda-benda macam nih.hehhe.After being an observer, here some suggestion for you:

1.Kalau korang plan nak terbang in next 6 month, i suggest you check AirAsia sebab untuk flight yg lmbt selama beberapa bulan, AirAsia murah sket compared dengan MAS.

2. Kalau korang plan nak travel for about less than 2 month until 3-2 weeks before flight, check MAS sebab harga MAS murah compared dengan AirAsia.

3.Kalau korang perlu immediate flight, just go to MAS..sebab harga lebih kurang.heheh.

4.But paling penting korang better register untuk receive Mail from AirAsia bila ada promotion, so,kalau ada free seat ke dorang akan email korang, so senang untuk dapat tiket murah lagi free!hehe

5. Kalau korangn ka tiket lagi murah dari MAS, korang register Get-The-Deal, korang akan harga tiket lagi murah,contohnya kalau tiket MAS kat atas tu RM568, korang bole dpat lebih murah daripada itu which is RM468(sgt-sgt murah compared dengan AirAsia!) kalau korang register..register ka sini.Nak bukti?Tengok kat bawah nih:

 
Ini harga tiket kalau korang register Get-The-Deal kat MAS website.. memang murah!!

So the conclusion is, AirAsia tak semestinya LowCostCarrier,but MAS can be sometimes.. Sape cakap MAS hanya untuk orang-orang kaya?? Sebenarnya semua orang dapat naik, yang penting korang just need to be peka dengan keadaan semasa. So,klau korang plan nak cuti-cuti tu, rancanglah dari awal supaya lebih seronok,hehe..and yang paling penting,Insurans kena ada, kalau tak, susah nanti kalau ada apa-apa problem,ambek contoh kakak aku, lost baggage,..

Apa-apa pun, enjoy your holiday,hope this entry can help those yang plan nak becuti, nak beli tiket masa balik kampung ke.hehehe..okehh??bye~





p/s::Sebenarnya tengah cari tiket untuk raya cina nnti, plan nak blik Sabah skali terus buat entr nih. :)

27 comments:

fasha said...

la,kesian nya kakak u,harap bersabar ek, x penah lak experience cmnie. Tapi AA memang lebih murah dr MAS,kena selalu check la :)

Shazmiey Abdurahman said...

@fasha:: tu pasal la.dah penat3 shoping smpai nak patah kaki lepas tu hilang camtu je.huhh..

Hazwan Hakim said...

mas lg ok kot sbb da menang bnyk award..hehehe

Shazmiey Abdurahman said...

konferm je MAS better.. cuma kalau nak book tu yg problem..

lazaac said...

seumur hidup aku, sekali jer aku naik airasia berbanding MAS yg dah berpuluh-puluh kali.. hahaks...

Shazmiey Abdurahman said...

heheheh..ko anak orang kaya.memang la.hahahah! wehh,bila blik uitm?

houri said...

tiket balik raya mahal kot..!!! ngis darah la aq xbalik raya lgih!!!! huhuhu

nadzirah aqilah said...

giler bhaa... dah mcm masuk kaunter pengangkutan agensi pelancongan plak rasa.. betol la tu, AA mmg murah tapi service memang kurang memuaskan. sempit lagi tu.. mo lunjur2 kaki pun xmuat.. harga makanan dlm flight pun mahal.. murah kunun.. hahahaha

Shazmiey Abdurahman said...

@houri:heheh..andu bha,steady ko nis..hehhehe...nasib baik ada jpa byrkan,heheh.

Shazmiey Abdurahman said...

Nadz::mimang airasia tu,menipu sya kerja dia,nda bgus..hihihi..tp pa bole buat,aku pun memang last option u klu airasia.hehehe.

amry said...

tak pernah lagi la aku naik flight. tengok tiket pon pening aku. LOL! Tapi memang bagus la entry ni bro...thanx...ada plan nak melancong gak aku ni.

Shazmiey Abdurahman said...

@amry::klu nak mlancong,mai la,heheh...nih utk persediaan je,kot2 pasni ko nak terbang g mana2 kan?hehe

arep_lockermonth said...

thnx for the info lorh..

tapi ntah bila dapat pakai tips nih..hehe..sbb tak pernah keluar dari semenanjung meh...hikhik~

neway..aku ada tagged kau kat entry aku :P

http://myamigosspace.blogspot.com/2010/12/pencarian-blogger-peramah-2011.html

bace yer!

Eman said...

oww, pasni aku plan nk brcuti kt surabaya indon. lehh laa plan awal en. nice tips wehhh!
THANKSSSSSS.

::wan fadhilah:: said...

yyuuuppp.. betul tu.. air asia bukannya selalu murah.. kalau nk beli mesti kna chck dua2 dulu.. tpi setakat ni beli ngan air asia tuk pergi kk mesti air asia lgi murah dari mas.. huhu.. cam nak sgt tiket murah dri mas, tpi xpernah dpt.. huhuhu

iLa SaHaR said...

betul2 sebab aku pun selalu berulang alik ke sabah-KL...

just be careful...

Shazmiey Abdurahman said...

@areph::hihi..bole la..klu nak travel kena plan awal2 la.hehehe..tagged tu xdp buek la..sebab dia cuma limit 108, aku tgk kat blog tu dah 166.hehe.

Shazmiey Abdurahman said...

@eman::ampa klu nak pegi ndon, xpaya pegi surabaya,pegi bandung bru seronok, syurga shopping,bole pegi danau toba.hehe.

Shazmiey Abdurahman said...

@wan::hehe.yepp,klu pegi KK lebih baik naik Fireflyz..lagi murah..seronok lagi..naik boeing baru tau..seronok.hehe..

Shazmiey Abdurahman said...

@ila:kita serupaaaaa.heheh.

Cikbelog said...

oh tentu kakak kamu sangat kecewa kan..insyaAllah beg yang hilang tu akan dijumpai. memang betul pun sekarang air asia dah mahal. kekadang je murah.

amry said...

shazmiey.ko kena tag...huhu
http://amry85.blogspot.com/2010/12/good-friends-are-always-close-to-hearts.html

Anonymous said...

http://www.archive.org/details/BuyTylenolNoPrescription_630

Shazmiey Abdurahman said...

cikbelog::dah jumpa blik.hihi..

Shazmiey Abdurahman said...

amry::insyaAllah saya akan buat k :)

Shazmiey Abdurahman said...

anon::apekah??

Anonymous said...

NO la..not agreed, Sometime bag hilang or mis-direction tu biasala. Aku dh 2-3 kali naik long haul air asia ke london, paris..christchurh x penah plak ada masalah. BUT tahun 2009, flight MAS ke London, beg aku hilang. So how u describe this??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails