Monday, November 22, 2010

Part Time Job: Haruskah?!

yesterday lepas aku mintak tolong review design blog aku,thanks la sebab tolong aku tengok apa2 yang kureng pasal design blog aku,..antaranya ialah:

1. Font kureng sesuai.
2. Header agak serabut.
3. Widget tak teratur
4. Background pecah sebab pixel rendah..terutamanya kat skrin besar.

Herm.nanti aku akan cuba repair segala kekurangan yang ada k..by the way, thanxs again.. and for contest, orang ckp,aku kena buat contest paling macho..contest paling macho??! Wadepik!! Haruskah?? Hahah..tengokla cemana k, aku pun dah terbayang-bayangkan suatu contest..korang tunggu je lah....enaf2!!  skang aku ada sumting yang kena fikir.. semalam, mak aku call dari Sabah, cuba ikuti perbualan dibawah:

Mak:: Mek,buat apa tuh?
Aku:: Takda buat apa2 mak, online saje.. Takda buat apa2..Mak apa khabar?
Mak:: Sihat, kau tu tak pernah call rumah, lupa Sabah sudah?
Aku:: Tidak bah mak, tiada credit, lama nda(tidak) topup.Sorry.hehe.
Mak:: Ko nda kerja ka?? Bagus ko kerja part time. Ada jugak duit ko untuk beli tiket balik Sabah nanti, Ada juga tambah duit poket ko..
Aku:: Mau jugak bah, tapi nda tau mau kerja apa.,takda transport la mak.tu yang susah.
Mak:: Bah, usahakan lah, sayang ko buang masa begitu..Bagus ko cari kerja.
Aku:: Ya la mak..nanti aku carik

bla bla bla.....Perbualan seterusnya censored.hehe..


mak aku tak hot macam org diatas tapi aku hampir kacak la compared 
lelaki tuh..hehe..lakonan semata-mata..hehe.



Ok! Korang faham tak?? Heh,kalau tak faham bahasa sabah tuh, korang cuba belajar Bahasa Sabah kat sini dan sini..hehe... yepp.. Mak aku suru aku cari kerja part time untuk isi masa lapang aku. Ye lah, aku cuti sebulan lebih, takkan nak buang masa kan??

Erm, aku cuti sampai 3hb Januari nih.. agak lama la jugak, lebih kurang dalam sebulan 2 minggu lebih.. tolak dengan minggu konvo tinggal sebulan lah.. Bila fikir apa yang mak aku cakap betul jugak..Banyak sangat kebaikan  kerja part time nih, dapatlah jugak tambah pengalaman.. Tambah experience bekerja kan?? Nanti bila nak buat resume untuk mohon kerja, boleh jugak letak kerja part time sebahagian dalam bahagian experience.

Masalah graduan sekarang kalau nak mohon kerja ialah pengalaman.. Walau tinggi macamana pun ilmu ko, tahap sarjana ke, duktur2 ke tahap gaban ke, tapi bila interviewer tuh tanya ko pengalaman, dettttt... Slalu sangkut kat sini kan?. Sekarang kalau ko bukak newspaper bahagian kerja kosong tuh, cuba tengok kebanyakan vacancy tuh nak orang yanga ada experience, nak dua tahun experience, 3 tahun experience and so on.. Kalau ada pun kerja yang tanak pengalaman tuh,kerja kilang je lah jawab dia..heh.


walo hot macamana pun engko masa interview tuh, mesti dia tanya
pengalaman kerja engko kan?



And yang best kerja part time nih, ko boleh tambah kengkawan kan..Koleksi kawan2.Hurmm..koleksi kawan2?? Merepek lagik..heh..yeah, tambah kawan lah,kenalan..And the foremost thing kalau kerja part time nih kena cari link networking.. Tau apa itu networking?? Erm, kalau ada network, lepas grad nanti ko bole minta tlg dgn link2 ko manalah tau dia dapat tolong ko carik keje kan?? Siapa tahu??

So, kira advantage la jugak amek kerja part time nih.Experience is the best teacher. Therefore aku mula mempertimbangkan cadangan mak aku semalam tu. Tapi masalah aku sekarang transport nak pergi kerja. Tapi aku dah bincang dengan kakak aku tadi pasal cadangan mak aku semalam dan dia cadangkan aku tinggal dekat hostel..

Aku pun mula lah fikir yang positif. Herm, dalam beberapa hari nih aku kena cari kerja. Harap2nya dapatla kerja nanti..Papun, doakan aku ye kengkawan..hehe.. Harap2 dapat kerja gaji besar..(ini cuma khayalan semata2)heee.


p/s: Tapi masalahnya, kat hostel konferm takde internet.sekali lagi,Wadepik!!


27 comments:

Eman said...

carik jek kje bess gak. kje part time online pun kira baguss daaa kan skrg. heeee.

mau buat kontes nnt jgn lupe jemput en.
;DD

Shazmiey Abdurahman said...

EMAN::ok je bro..keje online?? contohnya? erm.. ok2...klu ada contest aku carik ko k bro!

sya hassan said...

bgos gak 2 wat keje part time.. ley la tmbh duit poket..xslh an keje dripd buang mse xtentu hala..

Ustaz Love said...

Salam...

keje fastfood pun ok... sbb bleh keje ikut jam.. pastu makan free.. dah save dah bajet utk makan ;)

Shazmiey Abdurahman said...

sya:: yepp..tp blogging xbuang masa kan??hehe.. tgh cari keje part time skang nih.

ustaz:: tak pernah lagi keje fastfood.. esok bru nak terjah tempat2 yg amek part timers.hehe..thanx

HAZWAN17 said...

keje jgn tak keje bro........

Shazmiey Abdurahman said...

hhe...insyaAllah nak cari keje la nih..

Kenzo@MrConteng said...

kerja je~ part time bukan ssh..

Shazmiey Abdurahman said...

erm..betul2..tp kalau dapat la.hurmm..doakan ye..

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

eeeemmmm utamakan kerja bro.... dapat duit banyak skit

Shazmiey Abdurahman said...

afzainizam::ok je bro..tgh cari keje dulu..hehe...

platipus said...

kerja la...gud luck cari kerja

Shazmiey Abdurahman said...

hehe..demimu pasanganku..hehehe..

nadzirah aqilah said...

betol la.. lepas konvo nak cr keje punyela susah.. bila sia pg interview dorg asyik tanye pengalaman jak..
adididiii.. sekarang kerani pun sia hentam nie.. asal income masuk..
selamat mencari kerja.. (^__^)

Shazmiey Abdurahman said...

hehe..ya bah..nda bagus telampau memilih skang nih..apa yang dapat ambek ja dulu..bila dah ckup pengalaman tuh bru la ko mo demand2..hehe..

nadzirah aqilah said...

ya la.. sekarang hr2 sia ngadap org cerai nie.. hahaha... pengalaman jugak nie kan.. pengalaman menguruskan rumah tangga.. bhahaha..

eh.. sarep.. banyak kali sia refresh ko punya sb, teda juga tu... susah sia mo tinggal jejak.. hehehe

zureen said...

<<<-- tak pernah kerja part time. rugi. wohoo~ =.=''

Shazmiey Abdurahman said...

hehe..takpe..cari masa..insyaAllah dapat..hehe...

Shazmiey Abdurahman said...

nadz::ehh...bru ku prasan komen ko..hehe.ehh?? ngadap org cerai?? biar betik?? ko keja apa?? SB?? aihh..dpt ja tuh pun..aku pun heran knapa ko nda reply msg sa..hehe..

Cik Jari said...

ak penah keje kilang..tp seminggu je...erk,penat gak rupenye keje kilang nih! keje simple,gaji mantap,kawan ramai, tapi letih tang nak tgu abes masa 12 jam tuh ar...kat kilang 12 jam,then baru bleh balik umah...baru ku tahu,betapa susahnye nak dpt duit...

keje kat kepsi best weyh..nnti dpt mkn ayam free..ko suke ayam kan??

alienelliz said...

errghh!! bgus idea tu, tapi aku x pnh lagi buat part time ni...btw, aku dgr keje dkt KFC, MCD, PIZZA and seangkatan dengannya mmg bnyak kosong..try la usha2..hehe

Shazmiey Abdurahman said...

cik jari:: aku cdg nak keje kilang..tp bila ko ckp macm tuh,, macam nda ubah plan je.. 12 jam tuh..dah la tgk benda sama ari2...huh..mati keboringan..hehehe.. kfc?? ala gaji rendah sgt...sejam rm2.40..huhuh...pastu klu layan customer yg demand..erghh..aku gigit smpai putus jari kang.ahaha...

Cik Jari said...

ko apply la jadik cikgu tusyen..cuti sekolah nih,bny budak2 pegi tusyen..ko bukak kelas bawah pokok rambutan depan hstel tuh...ajarla bahasa sabah ke...matematik ke...

yang keje kilang tuh,skrg nih mmg tgh bny iklan keje kosong unt student yg tgh cuti..depends kat kilang la...ade yg lapan jam..ade yg 12 jam...tp mmg takde life la..kalau shift pagi,mmg tak nyempat tengok matahari...pegi pagi balik maghrib...

Shazmiey Abdurahman said...

alianelizz::hehe..byk je keje tuh kan...tp mesti penat layan customer..hehe..esok nak usha..ari nih lmbt bgun..hehe..

Shazmiey Abdurahman said...

cik jari:: agak2lah nak ajar bahasa sabah..konferm mak dorang bantai aku..klu bahasa sabah kluar dlm spm ke ok gak..haha..matematik aku lagi la hancus..bukan g matematik..tapi matikmatik..heheh..

hermm..ya..mcm tu pulak kan...macam vampire pulak xnampak matahari.hurm.. aku fikir2 la nih..hehe..

Firdani said...

cuti sebulan je?same la kte..lek lek sudeh..xpyh la keje..hehe..

Shazmiey Abdurahman said...

hehe..sebulan tuh umpama setahun kalu takde wat pape..konferm je boring.hehe.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails