Saturday, November 6, 2010

Bahasa Sabah:: Part 2(sedikit emo)

yeah..okay im back!! yeah!! rockin babe!!hahah
(lagi entri gilak)hehehe


okay guys now cekgu nak ajar pulak Bahasa Sabah edisi kedua..now aku akan bg korang perbendaharaan kata untuk bahasa Sabah k. nih adalah term2 yang digunakan dalam bahasa seharian orang-orang sabah.. but actually nih bukan aku buat ya..just amek dari wikipedia..malas la nak carik-carik perkataan lagi.. so, aku pun amek jalan shortcut iaitu amek je darii wikipedia..kalau korang nak lebih lanjut korang google je bahasa melayu sabah.. konfem byk yg akan kuar..
  • aisbuk - peti sejuk
  • akun - menyerah, setuju, mengaku
  • ampus - lelah, asma
  • bantut - pondan/ mak nyah
  • bas - van
  • bangas - basi
  • bilang - cakap, berkata - Siapa bilang?
  • bos - bapa ('bos' digunakan secara meluas sebagai panggilan, contohnya: 'Hello bos' bermaksud 'Hello kawan/ encik, saudara')
  • bubut - kejar
  • buyung - burung (alat kelamin lelaki, zakar)
  • Buduh/Palui - Bodoh
  • busung - Tulah/ketulahan
  • celana - seluar
  • cewek - awek, teman wanita
  • cincai - tidak teratur/sambil lewa "Jangan cincai buat karja(kerja)
  • diorang/dorang - mereka
  • epol - epal
  • gerobak - kereta sorong
  • amput - bersetubuh/ berzina
  • jambu - jelita
  • jamban ( jarang digunakan ) - "tandas"
  • jepit - kepit, sepit
  • jerak - serik
  • kapayas - buah betik
  • karan - elektrik - mati karan = blackout, terputus bekalan elektrik
  • kasi - beri
  • kasi tau - beritahu
  • kelmarin - semalam
  • kelmarin dulu - kelmarin, kelmarin dulu (dialek Pantai Timur)
  • lilipan - lipan
  • limpang - baring
  • limpas - lepas (masa), lalu, atau lintas (seberang), tumpang lalu
  • lugai-lugai - tak tentu arah
  • mangkali - barangkali
  • mem - ibu
  • miring - "senget"
  • ndak/indak - tidak
  • ngam - sesuai , muat
  • ngam-ngam(1) - cukup-cukup
  • ngam-ngam(2) - kebetulan
  • palui - bodoh
  • pancut - pancit
  • pantat - punggung
  • ping - minuman sejuk di tambah ais
  • poncit - pancit
  • sapi - lembu
  • semalam - malam tadi
  • semberana - diseksa/cuai
  • sia - saya, dia (bahasa Suluk)
  • sigup - rokok
  • sikang - sudu
  • sikul/skul - sekolah
  • silaka/cilaka - Celaka
  • simpan - letak. Contoh: Ambil barang itu simpan sini (=letak di sini)
  • siring - tepi
  • siuk/siok - syok (bahasa percakapan), seronok
  • berusil/burusil - "berlari"
okeyh...aru rasa cukuplah..malas dah sambung entri nih..sebab kalau cakap bahasa sabah nih konfem tujuhbelas malam bulan purnama pun takkan abes.. so..i decide untuk kasi ringkas je entri nih..kalau korang nak lebih lanjut nih kawin lah dengan orang Sabah..konferm terus pandai cakap Sabah...hehehe

erm..kenapalahh ada orang macam nih..kalau ramai orang yang macam kau nih..13 mei tuh bukan
lagi antara cina dengan melayu tapi Sabah n Semenanjung..mudah-mudahan dijauhkan..

huhh..kejam sungguh kata-katamu ohh luca lucas..tak kira engkau johor ker, selangorean ke
apa ke...ada ku kesahhh.. suma sama,yang membezakan ilmu didada kau tuh+ iman kau tuh..heh

tapi aku betul2 heran lah..dah la Pak Najib penat2 cakap SATUUUUU MALAYSIA!!! tapi ada jugak orang yang macam  dia nih.. kalau macamnih macamana Malaysia nak maju..heran-heran..kalau korang nak tau Luca Lucas nih sangatlah femes bagi orang-orang Sabah..tak patut betul dia nih menghina Sabah.. maybe dia tak pernah belajar ekonomi.. Kalau nak tahu, Sabah n Sarawak adalah 2/3 peenyumbang KDNK Malaysia.. so, kalau ramai orang macam kau nih wujud di Malaysia, konfemmm Malaysia cuma ada 1/3 KDNK skang..heheh..

i don't mean to be racisit or bersifat kenegerian yeahh, tapi kan kita nih satu Malaysia..janganlah suka2 nak hina Sabah okeyh.. tau lah Sabah nih kalau nampak dekat dalam tv tuh macam miskin sangat, tapi i bet you, kalau u all suda sampai dekat Sabah, korang akan faham sendiri..heh.. lebih kurang je Sabah Semenanjung dan Sarawak nih..  I bet you, u will never that Sabah is actually a nice place..heh..

wahh siap promote negri la pulak.. hurm..hish2!!! tak suka entri nih!! cehh.. okeyhh.. cukup je la smpai cnih.. papun, aku belajar bahasa korang,korang belahar bahasa aku..fair and square..hehehe.. sama-samalah kita memupuk satuuuuuu Malayssia.~~ (bapak kau.)hahaha...


papun..sorry kalau entri nih macam berbaur kenegerian, cuma nak buat orang-orang yang berfikiran sempit macam nih bukak sikit mata tuh luas, bumi nih bukan setakat tempat yang kau pijak,,...kalau nak tahu lebih lanjut pergi tempat orang..baru tauu~~


p/s:: sorry again,cekgu Emo ckit hari nih.heh.



                                                            19 comments:

                                                            tim said...

                                                            a joke from a talk i heard years ago

                                                            " orang sabah masih tinggal atas pokok ka? "

                                                            " ya, tapi kami naik guna lif "


                                                            err.. is it funny at all..?? hahahaha

                                                            betul bah ko cakap tu.
                                                            diorang kena datang sini dulu, tengok sabah ni macam mana..sabah ni cantik bah.. maybe bukan maju macam bndar2 besar di semenanjung tu tapi sabah berubah bah sudah..

                                                            nadey said...

                                                            hahahahah bgus2 dulu aku ade buat kamus bugis sbb rumet aku bugis...tp hilang daa kamus aku tu

                                                            platipus said...

                                                            sapa LUCA LUCAS tu?

                                                            faizura rahman said...

                                                            im from kuala lumpur..my dad, perak n my mum singaporean..tapi relaks je..kita kan 1malaysia..hehe..my mum pun join sekali!

                                                            cikgu, sia masih mau belajar bahasa sabah bah! jangan la berhenti jadi cikgu sia! hehe

                                                            t e m b u m e said...

                                                            ape mslh luca lucas tu???
                                                            org lain relaks, dia nak kepoh2!
                                                            geram pulak rasenye even i bukan sabah.

                                                            nanti kena kawen dgn org sabah baru dia tau!
                                                            Allah maha adil!

                                                            miszlullaby said...

                                                            gedik la luca lucas ni..sepak kang...

                                                            FeeZ~Hafizah~cucuatokaji said...

                                                            sape luca lucas tu...memalukan negeri johor je..huhuhu...by the way sabah memang cantekkk...i like2.. :)

                                                            Shazmiey Abdurahman said...

                                                            tim:: tu la..i wonder ppl which is short minded always show their stupidity..hurm..anyway..saya org sabah dan bangga jadi rakyat malaysia..hehe..

                                                            nadey:: im not bugis..im bajau..hehe..tanak blaja bahasa bajau??

                                                            pasanganku:: erm..lahanat..hehe..

                                                            faizura:: cekgu tanak ajar bhasa sabah g..nak aja bahasa perancis la pulak..haha..

                                                            tembumi:: kawin dgn org dusun..nnti anak u macam cina.. :)

                                                            mizslubaly:: ehh,jgn sepak..kita geletek dia smpai dia pengsan.

                                                            cucutokaji:: hehe.. jhor pun best suka itu danga bay~~ :)

                                                            Encik Panda said...

                                                            adeh.. luca lucas tu mmg jeles bah tu

                                                            Zezebel said...

                                                            Saya orang Sabah, ada keluarga angkat di Felda Kemelah, Segambut, Johor. Saya belajar di UMS dulu, coursemates majoriti dari semenanjung...tapi teda yang hina-hina Sabah samapi macam tu la. Kesimpulannya, katak bawah tempurung saja yang akan cakap begitu....

                                                            ashraf said...

                                                            besela tu.lain negeri lain tarikan die.tu la akibat kalau dh dibesarkan dlm dunia yg mewah2.xpnah skit pun nak rasa susah..manusia2.

                                                            p/s latest entri krayonjingga:
                                                            Gila PES
                                                            Serangan Gay
                                                            Sejarah Zip YKK

                                                            Shazmiey Abdurahman said...

                                                            mr panda::wa dapat sua..heheh..

                                                            zezebel:: tu la.betul2 racist budak tuh. apakahh~~ tgk org lain biasa ja..dia yg lebih2..haha

                                                            ashraf:: manusiaa.. mana pernah nak bersyukur.heh.k2..nak ushar blog ngko..hehe

                                                            Ika said...

                                                            melo nai ping ada? lalala~~

                                                            Shazmiey Abdurahman said...

                                                            bahasa apa tuh??
                                                            pening!!~

                                                            nadzirah aqilah said...

                                                            ika minx milo ais la... ais bkn korg panggil ping ke? memandai jak sia.. hahaha

                                                            waaa... walaupun sia urang johor tp sgt mrh dgn urang d atas tu..

                                                            jan kasi alang2 perosak keamanan bha tu... grrrr...

                                                            Shazmiey Abdurahman said...

                                                            hehe...tu la..ada jugak orgn johor jahat kan.. hihsshh..penjahat.nda suka..hehe..

                                                            nadzirah aqilah said...

                                                            sarep... apa ko bilang tu? kasi tau ma sia..
                                                            sia konfius ni bha.. sepa ko bilang jahat tu? hehehe

                                                            Shazmiey Abdurahman said...

                                                            orang itu la...c luca lucas.uhukk.

                                                            adan said...

                                                            salam...
                                                            semoga si luca lucas selamat dunia akhirat.. klu dicalonkan anugerah rasist terkenal.. dia la no 1..! paling sudah..!

                                                            LinkWithin

                                                            Related Posts with Thumbnails