Thursday, November 4, 2010

Bahasa Sabah:: Part 1


huh..aku taktau nak cerita apa hari nih..sebab aku tengah freezing dekat makmal komputer nih..huhhh.. herna betul lah..apesal semua enclosed area dekat UiTM Shah Alam nih terutamanya dekat library mesti sejuk sesangat yang ko rasa ko akan mengalami hypotermia.. tau tak pe tuh hypotermia?? heh.. aku pun nda pasti..hehe.. kalau nak tahu lebih lanjut rajin-rajinkan la tangan tuh menggooglekan diri cari benda2 yang bermanfaat...cewwahhh.. macam lecturer aku cakap internet is the pool of dictionary.. hurmm..tak faham maksud dia.. hurrrmm...mendalam tuh...bukan setakat ilmu, ilman ilmin pun ada hehehe..


oklah..oleh seab semalam idea ku mencurah-curah,hari nih aku terus lost idea nak tulis apa.. tapi aku akan berusahalah untuk buat jugak hari nih walopun aku sekarang tengah bengang..sebab apa yang aku belajar tak masuk2.. dah la paper HRM.. hurmm 14 chapter pulak tuh.. sakit mata aku tengok buku tebal2 tuh.. ouh yaa..for thos yang taktau pa tuh HRM, HRM stands for Human Resources Management.. mesti ada yang heran, aik,, budak Fakulti Applied Science tapi ada pulak subjek Sosial Science kan?? heheh..aku amek kos Plantation Management and Technology..so instead of learning  about crops seja, ada jugalah terselit subjek2 management nih..mcm Human Resources, Organizational Behaviour and etc la..hehehe..
Thats why Sabah called as Land Below the Wind or Negeri di Bawah Bayu..hehe.. smart kan??

ouh yaa.. yesterday kan, ramai bloggers yang rajin2 sesangat menerjah keblog aku nih asyik nak suruh aku ajar dorang bahasa Sabah.. hurrmm.. mentang2lah aku asal dari Sabah asyik terus kena ajar dorang bahasa Sabah.. hehehe... tapi takpa kan kita Satu Malaysia.. hehe.. aku belajar bahasa korang, korang belajar bahasa aku.. so hari nih blog aku akan ajar korang lah bahasa-bahasa sabah..hehehe

okey murid-murid, 

Latar Belakang..
hari nih cekgu nak ajar bahasa Sabah..kalau nak tahu pasal bahasa Sabah nih,korang semua kena tahu apa thu Sabah sbenarnya..hehehe.. Sabah tuh asal nama dia adalah daripada sejenis pisang... nama pisang tuh pisang saba... last-last, negeri nih pun diambil nama la sempena pisang tuh..dalam hati,,( apesal lah dorang tak amek nama daripada nama-nama jambu ke, epal ke..)

heheh..bahasa sabah nih ada banyak jenis... tapi most of the multi sub language yang ada dekat Sabah nih selalunya disebut dalam bahasa baku..lepas tuh, setiap residen atau kawasan mempunyai slang dia yang tersendir..sebab negeri Sabah nih sangatlah luas.. Negeri terbesar dekat Semenanjung nih pun iaitu Pahang cumalah sebesar salah satu daerah dekat Sabah nih iaitu daerah Kinabatangan... so, cuba bayangkan,, berapa besarnya Sabah nih..hehehe..tapi compared dengan Sarawak..besar lagi lah Sarawak..

korang bayangkan berapa banyak loghat or dialek
yang ada kalau setiap residen(yang berlainan warna) menggunakan 
dialek yang berbeza.heheh..belum lagi ikut daerah dan kaum.heh.


Tadi aku ada cakap kan yang bahasa sabah nih menggunakan bahasa melayu baku, tapi ada beberapa kawasan di Sabah nih contohnya daerah Bongawan dimanah slang dia adalah macam orang Semenanjung.. kenapa disebut kenape, kemana disebut kemane and byk lagu lah..hehe

Lepas tuh selain kawasan, dialek juga berbeza disebakan oleh kaum..contohnya kalau orang Kadazan Dusun, bahasa dia lain dengan orang Brunai...Orang bajau lain, orang bugis pun lain.. tapip dont worry, semua orang cni understand each other.so takkan ada masalah komunikasi la kalau Bahasa melayu Sabah nih..hehehe



Kata Ganti Nama
okey.. untuk kata ganti nama, aku rasa bahasa melayu sabah nih lebih kurang je dengan bahasa melayu Semenanjung.. ok

Kata Ganti Diri Pertama::
Aku/Saya  :: Aku, Sa, Sia, Saya

Kata Ganti Diri Kedua::
Awak/Kamu  ::  Ko, kamu, kau(disebut kaw),

Kata Ganti Diri Ketiga
Mereka  :: Dorang, Diorang, durang, 

Kalau korang tengok, kebanyakan bahasa melayu Sabah nih, kendengaran sperti kasar, tapi jangan risau,, begitulah cara orang Sabah sebut, walaupun kedengaran kasar,tapi sebenarnya lebih mesra.hehehe... even my mum and me bahaskan diri ko and aku.. contohnya.. 'Mak, ko sudah makan??.'.contoh lain, 'Mak, ko sudah tolong carikan bajuku??'..hah..lebih kurang macam tuh...walaupun kedengaran kasar compared klu Melayu Semenanjung, tapi bagi masyarakat bahasa,itu adalah normal. Perkataan ganti diri nama 'Sa' digunakan oleh  masyarakat dikawasan Keningau dan Ranau, manakala 'Sia' pulak fames bagi orang Dusun Kadazan.. 'Aku' dan 'saya' tuh macam biasa lah.universal..semua orang gunakan... tapi cara orang Dusun kadazan and Masyarakat Keningau sebut perkataan 'Sa' dan 'Sia' tuh sedap dindengar..trust me!! heheheh..

 
ini adalah contoh karangan budak yang betul2
pure Sabah..hahha..aku pun ketawa tengok..

Penggunaan imbuhan -Bah
Salah satu penggunaan kata yang membezakan Bahasa Melayu Sabah dengan Bahasa Melayu piawai ialah kata tambah -bah yang sering diguna dalam percakapan. Kata tambah -bah mempunyai fungsi seperti berikut:
  • Sebagai penyudah untuk ayat bagi menguatkan lagi ekspresi ayau tuh..contohnya:: 'iya bah' yang bermaksud ya lah..
  • Kata tambah pemula bagi ayat percakapan... contohnya, 'bah, kamu jalan la dulu' yang bermaksud ok,kamu jalan la dahulu.
  • Memberi maksud sudah atau pun penghabis ayat..kalau orang semanjung sebut 'Baiklah' orang sabah akan sebut 'Bah'. 
Tapi bukan semua ayat mesti leatak perkataan bah...kalau semua letak imbuhan bah,komfem pening... orang Sabah akan cakap, Kau gilak ka!! hehehe..

 perkataan 'Buli Ba Kalau Kau' tuh merupakan salah satu tagline
yang orang Sabah selalu sebut..macam

Okehh..tu seja dulu lesson hari nih..esok aku akan sambung Part kedua k... nak sambung study lagi nih balik..heheh..so kalau still eager nak study bahasa Sabah continue ushar belog ini esok ataupun lusa..hehehe..ok..chow luk..nak stadi japp..


anyway..

Buli Bah Kalau Kau!!

25 comments:

Cik Jari said...

kaw sihat bah?

syazwanizr said...
This comment has been removed by the author.
rara :) said...

wah, hehe

Shazmiey Abdurahman said...

cik jari:: haha..sia sihat bah..bah ko pulak??

Shazmiey Abdurahman said...

rara::kena blaja bhasa sabah..nti kena jual pulak ole org sabah..heheh..

nadzirah aqilah said...

ooo.. patutla.. kwn sia sume dr ranau dan keningau..
hantam jak la... nasib bek ko nda perlu sia.. hahaha
masih2..

Shazmiey Abdurahman said...

aku nda paham suda tuh nadia..hahha..tapi papun..ok bha kalau ko!!

abid_PM said...

aku paham dah cakap sabah :D

faizura rahman said...

sangat teringin mau belajar bahasa sabah bah!! plez teach me :)

kikilalahsite x) said...

sabah bah ! kB mari .... hehe

nina syakina said...

nak beg tuhh!!! comell... huuhu

skooz-san said...

haaaaaaaaa~ :p

maCy said...

sgt comel esei tu. sebijik cara cakap~ huhu

tim said...

best bah ini entry..

Shazmiey Abdurahman said...

abid:: haish..lawan cekgu nampak.hhe

faizura:: okeh2...tapi kena slalu ushar la.. cekgu skang bz exam..exam ptk..hahha...nnti pas exam cekgu ajar lagi..ahahaha..

kiki:: kk mari kb mari..kan satu mesia..hehe

nina:: ok bah kalau ko!! nnti printscreen je pic tuh..hehe

skoozz:: motif?? hahaha

macy:: comel?? hahah..mesti budak yg tulis tuh tesengeh2 tgk komen awak..hehe

tim:: ko pulak best reader of the post hari nih..hehehe..

mizzapple said...

da lame tingin nk bljr bhasa sabah nie.
wah! da ade cekgu yg mngajar la. wuwu

NICK IRFAN said...

oh.. mcm ni ke bahasa sabah? thnkz kongsi2...

Shazmiey Abdurahman said...

mizzapple:: hehe..aku cekgu jahat..takpayahlah..hehe

nick::hahh..mcm nih lah..tak caye?

Miera said...

apa bah! hahahaha jangan kacau sia bha...

Shazmiey Abdurahman said...

haha..ya bha..sia nda kacau kau bah.hihih..

Anonymous said...

"Tough love" and "firm love" within a framework
of, "I see you, I recognize you, I am committed to you".
The lady explained that the blue heeler was actually an older dog and
the Border Collie was crossed with the more aggressive chow and
was also just over a year old. You do not have to be present when your livestock are sold.



My webpage :: Santa Fe new mexico airlines

Anonymous said...

The Wainwright Eskimos studied by Mazess got about 50% of the protein comes from the sardines, and the cans of sardines became bags of fresh mussels. While many papers examining the proportion of hunting to gathering are based on a variety of different paleo snacks, soups, stews and appetizers.

My homepage ... how to lose weight fast

angga permana said...

salam kenal dari jakarta

angga permana said...

salam kenal dari jakarta

Anonymous said...

If you are one of the many women 50 plus, secrets to getting ex back can be fun and engaging.
The Toy Museum is also an individual of the Denmark hotspots as this is a tight group and they are all good friends.


my web-site ... who to get a boyfriend

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails