Wednesday, December 22, 2010

AirAsia VS Malaysia Airlines.

Assalamualakum...

its been a while kan tak update.dah nak seminggu!! Hehe.. Yeah my last post on Thursday last week..heee.. so, i've doin busy lately, On friday pick family from Indonesia and then on Saturday fetch my brother's family from the airport, on Sunday was fetch my sister and her family back to Sabah and then went to KL bawak my brtoher's family jalan-jalan and finally on Monday bawak dorang jenjalan pegi Melaka!! Urgghh!! Bukan main-main tau...hehehe..

Okehh..erm, ari nih aku nak kasi pening kepala korang dengan entri pasal kapal terbang.hihih.. Last week, keluarga aku baru je balik bercuti dari Indonesia,almost 2 weeks there, and then, satu benda yang betul-betul 

menyedihkan ialah, BAGASI HILANG.. yepp, bagasi hilang, satu bagasi kakak aku yang penuh dengan benda-benda baru yang dia beli masa shopping kat sana hilang. huh! My sister was crying tau! Yelahh, dalam beg tu dah lah semua benda baru, ole-ole untuk semua org pun tetinggal dalam beg tu.

Memang menyedihkan, after penat berjimba-jimba beli barang, tup tup, hilang macam tu. Kalau aku pun memang aku angin jugak.hih.. And then dorang dah rujuk hal nih kat kaunter Lost And Found kat terminal LCC tu..And dorang bagi masa 2 minggu untuk carik benda tu, kalau tak jumpa bagasi tu, dorang akan bayar gantirugi.. And what the hell is, gantirugi cumalah MYR 200. huh! Memang rugi.. Sebab kakak aku beli barang semua tuh sgt2 la jauh nilai dia compared dengan nilai gantirugi..

Itu lah kelemahan AirAsia.. When we saw the ads, memang kita akan bercakap, waw,AirAsia murah!!! Huh, but kalau korang yang seorang yang sgt-sgt peka, AirAsia taklah semurah yang diwar-warkan dalam TV tu.. Masa AirAsia mula-mula beroperasi beberapa tahun yang lalu, AirAsia memang syarikat tambang murah., Tapi sejak kebelakangan ini, harga tiket adalah lebih kurang dengan Malaysia Airlines.

Kala tak percaya cuba tengok kat bawah nih?

INI AIRASIA.


INI PULAK MALAYSIA AIRLINES.

Mula-mula korang tengok kat tarikh dia.sama ke tak,nanti korang cakap aku tipu pulak,hehe.. Sama bukan?? Pastu cek destinasi,kot-kot aku tipu korang.hehe..for demo nih, KL-Tawau okehh??

Okeh,sekarang cuba tengok tambang pergi balik untuk AirAsia : RM529.00, pastu tengok tambang pergi balik Malaysia Airlines : RM 568.00... And then harga AirAsia tu korang perlu tambahkan dengan caj bagasi., caj yang dikenakan kepada korang depends dengan berat bagagi, kalau korang nak 20kg korang kena bayar RM30.. Dan ingat, itu hanya untuk sehala,so kalau pergi balik RM60. So, harga tiket AirAsia sebenarnya RM589.00 ..Tu belum campur makanan, kalau korang tengok harga makanan kat brochure dia, fulamak,,makan maggi pun RM6.hihih..Kalau  MAS, free je, bagasi fun free 20kg(grads holder dpt 25kg) better airport and so on la..hihi..

But,tak selalu macam nih, kadang-kadang AirAsia murah compared to MAS..Cuma korang perlu pandai-pandai la cek, jangan main terus beli je,jangan mudah tertipu dengan iklan-iklan tu, oh,nak terbang mesti naik AirAsia.sebab murah.,naik MAS mesti mahal. Mindset kita dah macam tu,asal Air Asia je mesti murah,biarlah tak payah makan masa dalam flight, yang penting murah.hurggh, sebab mindset kita dah macam tu, but kalau kita betul-betul teliti, korang actually kadang-kadang tertipu..


Aku pun dlu macam tu jugak,tapi oleh sebab aku selalu ulang-alik Sabah-Peninsular, kena be alert lah dengan benda-benda macam nih.hehhe.After being an observer, here some suggestion for you:

1.Kalau korang plan nak terbang in next 6 month, i suggest you check AirAsia sebab untuk flight yg lmbt selama beberapa bulan, AirAsia murah sket compared dengan MAS.

2. Kalau korang plan nak travel for about less than 2 month until 3-2 weeks before flight, check MAS sebab harga MAS murah compared dengan AirAsia.

3.Kalau korang perlu immediate flight, just go to MAS..sebab harga lebih kurang.heheh.

4.But paling penting korang better register untuk receive Mail from AirAsia bila ada promotion, so,kalau ada free seat ke dorang akan email korang, so senang untuk dapat tiket murah lagi free!hehe

5. Kalau korangn ka tiket lagi murah dari MAS, korang register Get-The-Deal, korang akan harga tiket lagi murah,contohnya kalau tiket MAS kat atas tu RM568, korang bole dpat lebih murah daripada itu which is RM468(sgt-sgt murah compared dengan AirAsia!) kalau korang register..register ka sini.Nak bukti?Tengok kat bawah nih:

 
Ini harga tiket kalau korang register Get-The-Deal kat MAS website.. memang murah!!

So the conclusion is, AirAsia tak semestinya LowCostCarrier,but MAS can be sometimes.. Sape cakap MAS hanya untuk orang-orang kaya?? Sebenarnya semua orang dapat naik, yang penting korang just need to be peka dengan keadaan semasa. So,klau korang plan nak cuti-cuti tu, rancanglah dari awal supaya lebih seronok,hehe..and yang paling penting,Insurans kena ada, kalau tak, susah nanti kalau ada apa-apa problem,ambek contoh kakak aku, lost baggage,..

Apa-apa pun, enjoy your holiday,hope this entry can help those yang plan nak becuti, nak beli tiket masa balik kampung ke.hehehe..okehh??bye~





p/s::Sebenarnya tengah cari tiket untuk raya cina nnti, plan nak blik Sabah skali terus buat entr nih. :)

Thursday, December 16, 2010

Teman Wanita Baru::Z460

Salam..


hello guys!! dah lama tak hupdate belog kan?? alamakkk.. rindu bangat!~ heh, mestila rindu, dah la minggu nih BW asyik sangkut je, tenet slow,kebusyan melanda and kepenatan tahaps gabans.(s indicating sangat-sangat!). hihi.cuma dapat schedule entry je for past 2 entry before.

Huhu,hari nih aku nak share sumting ngan korang,ekceli, this entry was made using my new laptop.! hihi.. yeapp, i bought a new laptop yesterday, dah lama jugak aku nak idam-idamkan laptop baru nih, syukur la jugak, tercapai jugak impian aku nak beli laptop baru.hihi.wahh!!bangga siot entri nih dari laptop baru.hahaha..

Hih, kalau korang nak tahu laptop lama aku yakni Acer tu aku dah tinggalkan kat kampung aku kat Sabah masa raya puasa bulan ogos yang lalu.. Nak tahu kenapa?? Sebab laptop tuh dah uzur..hahaha, bateri dia dah rosak, skrin pun problem, kena letak sumting untuk alas skrin dia, kalau tak, patah..hihi.. Laptop Acer tuh aku beli masa aku mula-mula masuk UiTM Sabah dulu. Acer Aspire 4715 klu tak silap.lebih kurang camtu lah.. Tapi laptop tuh memang benda yang aku sangat regret sebab masa tu,aku taklah guna lappy sgt,assignment pun kurang, tapi nak juga beli, kalau duit byk masa tu takpa juga, last-last laptop yg serba kekurangan tuh aku beli..Kiran menyesal jugak.hihih..aku dah fed up dengan Acer,Compaq.. dua-dua nih memang tak sesuai kot dengan jiwa aku, laptop abang aku yang aku pakai sekarang nih ada masalah bateri, kalau compaq pulak, korang mesti dah tahu, selalu ada masalah dengan skrin.

Heh,sooo,setelah beberapa lama, aku pun dapatkan la lappy nih.. wahh, baru berusia sehari lappy nih! hihi.. Hari tu masa blogwalking aku terjumpa blog atok, aku dah tak ingat link dia, dia nak beli latop, masa tu dia compare antara HP dengan Lenovo.and Atok tuh beli Lenovo.


nih la girlfriend aku yang latest.Masih tidak bernama,any idea??


And sejak dari situ aku dah mula ushar-ushar Lenovo nih, kiran puas hati jugak lah, walopun brand korang jarang nak dengar kan?? Hihi, asyik tengok Acer, Compaq,HP, Asus,Mac,Sony..kan?? heheh.. Lenovo nih kalau korang nak tahu adalah syarikat IBM.(betul ke fakta nih?,kalau silap perbetulkan) Lepas tuh,aku tnya advice from some member macam Lazaac, pastu kawan aku yg kira terer jugak pasal benda-benda ni, Apreza..So,dah dpt sikit tips aku pun ready la..hihih..

And semalam pun aku pegi LowYat lah..Jauh-jauh tauk datang dari Rembau,hihih...Akhirnya aku bertemu secara bersemuka dengan si Lenovo nih,hihi... Ok, kalau nak tahu,aku dah memang ushar Lenovo Z460 nih sejak tengok entri Atok ari tu..Sekali dah jumpa,wahhh,jantung cinta pandang pertama.hihih. erm, hitam menawan.hihi. Actually, it is LENOVO Z460.. And kalau aku kira berbaloi la beli Lenovo nih sebab dia pakai processor Intel Core i5..,2.53 gHz.ok jugak lah..Pastu, free upgrade 4gb RAM, nVIDIA geforce , Windows Se7en Home Premium,pastu free gift and warranty 1 year..tp macam kurang sikit la sebab warranty 1 year only and kalau nak upgrade pegi 3 years pub kena beli online.huh.. Harga yang aku dapat semalam RM2100..Rasanya Atok dapat lagik murah kot RM2045 klu tak silap.. Tapi aku dah malas nak check dari 1 floor ke 1 floor,so end up kat situ je lahh..hihihi.

.
Nih la side view.hihi..idea pad okehh bukan pad wanita.

Erm, laptop nih aku dah bagi nama tau!! Kalau Franky namakan lappy dia Miss Dell, aku pun nak namakan lappy aku jugaklah,,hehe..tapi takda nama lagik.ihihi..lom fikir lagi..hehehe.

K lah,sampai sini je entri terbaru dari lappy baru nih..hihih..Kalau tenet dah sehat macam biasa aku akan start BW macam biasa k, thanksalot to all you guys yang still come and visiting this not so hot blog.hihi, thanks for visit and comment on my last entry..Thanks for everything..! LEBIU LA KORANG! hihi..




p/s:: Apa aku nak namakan laptop aku nih erk??Idea??




Wednesday, December 15, 2010

Seni Sangap?!

hahaha.hari nih saya jenjalan kat blog AmazingNara. blog abang Nara nih memang tip top lah!! Terbaik di alam hiburan..!hahaha.. ye lah, kalau pasal artis-artis nih,abang Nara memang terer..heheh... Amazing Nara nih kira cawangan blog abang Nara la.hahaha..

Nak kongsi benda2 comel dengan korang hari nih.hehe..gambar2 nih saya kutip kat blog abang nara.hihi.enjoy then.hehe












p/s::sebenarnya aku pun tak tahu apa maksud sangap tu..apa maksud dia eh??







credit to : AmazingNara.com





Tuesday, December 14, 2010

♥ Surat Cinta ♥

Anda ingat masa zaman sekolah anda masa anda bercintan-cintun gatal-gatal kirim-kirim surat..hehehe. hehe..mari baca surat cinta nih:: hehe...pandai-pandai la korang zoom okehh??hehehehe::



picture nih aku rembat dekat ohtidak.com..hehehe.. korang dulu mesti selalu buat gini kan?? elleh, korang mana nak mengaku skang..heheh,,entah-entah korang buat surat cinta dulu siap letak bedak lagi... siap buat pantun-pantun lagi..heheh..


aku bercakap berdasarkan pengalaman pengamatan okehh,hehehe..siap main i lap you,you lap me lagik kan??hehe..hehe..takpun pen merah pen biru, you mara i lap u.. ada lagik, pecah kaca pecah gelas,lepas baca sila balas...hehehe...pastu simpan surat cinta lagi.. Nih lom lagi surat adik angkat,kakak angkat,abang angkat..hahaha!! Macam kakak aku cakap, ko nih tak cukup kakak ke sampai nak angkat-angkat kakak orang..hehehehe..

Papun,teringat pulak zaman sekolah-sekolah kan dulu,buat surat cinta, main-main,,hahah..alamak..rindu masa sekolah rendah lah.hehehehe...




p/s:: aku dlu moden,propose orang tak pakai surat,pakai email okehh!! (tapi rejected!uhuk!)

Sunday, December 12, 2010

Mari Melancong:: Sabah Mari!


hari nih aku blogwalking kat belog member-member macam biasa lah.. And then sampai la aku kat satu belog nih,kat dalam belog tuh, aku ternampak satu gambar yang sangat-sangatlah buat jiwa aku sungguh calm.. sungguh tenang, sebenarnya picture tuh adalah picture sunset, huhh..sangatlah tenang..siyes, aku yang jiwa tekanan sebab tenet slow terus feel happy..hihih.

erm,sebenarnya picture tuh adalah sunset kat Tanjung Aru.. Kalau korang tak tahu Tanjung Aru tuh katne, korang try google..hihih..tu pun kalau korang rajinlah.. Tanjung Aru sebenarnya terletak di negeri aku yang terchinta, Sabah.. The Land Below the Wind.. The name "Land Below the Wind" is given to Sabah simply because it is located below the typhoon belt, thus setting the State free from climatic disturbances..hih,,  tu lah asal usul title tuh.. 


nih lah sunset kat pantai Tanjung Aru..sangat jingga...macam kat Terengganu la pulak..

juga kat Tanjung Aru..aku sangat rindu pantai nih..bila la dapat balik ke sini lagik... hurmm.


Actually entri kali nih sebenarnya nak tunjuk kat korang what is actually Sabah is,entri nih khas buat korang-korang yang belum pernah datang ke Sabah,mana la tahu kot-kot one day korang akan jejakkan kaki ke Sabah kan?? erm, so today i will share some interesting place here.okehh?? Cikyaya..kalau boleh abang nak bawak ko jenjalan kat Sabah,tapi tunggu aku jadi kaya okeh?! Hihihih..

Ok,mostly orang-orang dari Semenanjung selalunya akan jenjalan dekat 3 main city dekat Sabah nih iaitu Kota Kinabalu called as KK, Sandakan and Tawau. KK merupakan tempat tumpuan utama dekat Sabah sebab semua access ke Sabah korang boleh dapat dari sini.. Tapi hari nih aku just nak mention pasal KK je. Boleh kan?? 

KK has an airport which can be divided into two, Main Terminal untuk penerbangan MAS dan international carrier and Terminal 2 iaitu untuk penerbangan tambang murah which are AirAsia, Cebu Airlines and Tiger Airways. huh..lebih kurang macam KLIA jugak la airport KK nih..


Nih la airport KK,Kalau naik AirAsia terminal dia
kat seblah runway  main terminal.


Bandaraya KK.coastal city..

Lpas tuh,sampai kat KK korang jangan risau,KK tak mengelirukan macam jalan-jalan dekat KL nih.hih, kalau korang nak sewa kereta pun boleh jugak..  Kat KK nih ada byk tempat menarik yang korang takkan jumpa kat Semenanjung contohnya Monsopiad Cultural Village,. korang pernah dengar tak headhunters?? hah, kat tempat nih la korang bole nampak tengkorak-tengkorak. Kalau korang nak tahu, one tribe kat Sabah nih which is Murut nih sangat fames dengan gelaran HeadHunters.! tapi tuh dolu-dolu..skang dah takda dah...korang google la klu nak tahu lebih lanjut.

nih kepala tau bukan kelapa..korang boleh ushar nih
kat Monsopiad Cultural Village.


Kalau korang anak orang kaya, korang bole pergi stay kat Karambunai Lagoon Resort.. Resort nih merupakan antara yang terbaik di Asia!. Tempat dia memang cantik.Aku dah pernah pergi sekali, sangat cantik..Tagline dia, "some say it is heaven".. Kalau korang nak tahu kenapa?? Cuba tengok kat bawah nih..


nih la Karambunai Lagoon..cantik tak pantai dia??



Kat KK jugak, korang bole pegi Muzium Sabah, klu minat pantai korang bole pegi Tanjung Aru, kalau minat rafting pegi Sungai Padas, kalau suka shopping mutiara korang pegilah ke Pasar Filipin..Banyak lagi lah,  tapi benda yang paling penting kalau korang datang ke Sabah is Taman Negara Kinabalu.!!

nih la puncak Gunung Kinabalu.sgt sejuk okehh!nampak
awan je..macam bejalan kat awan.seronok!!

Taman Negara Kinabalu terletak lebih kurang 2 jam dari KK, kat sini korang bole pegi Gunung Kinabalu, dan dari sini jugak,korang boleh ke Kolam Air Panas Poring, Kundasang War Memorial Park, Ladang Teh Sabah, Melinsung, and byk lagik!! Siyes i told you, kalau korang pegi tempat-tempat nih,korang rasa kat luar negara..Pukul12.00 tengahari pun korang still rasa sejuk terutamanya kat Gunung Kinabalu.! Kalau korang teringin nak pegi New Zealand, tak payah jauh-jauh,susasana dia lebih kurang kat Sabah.. 

nih bukan Dunedin,NZ, tempat penggambaran LOTR
tapi nih sebenarnya kat Laban Rata, Gunung Kinabalu.
(takpayah pegi NZealand)

nih pulak kat Melinsung.lebih kurang Ladang Lembu
kat NZealanf dalam iklan susu tuh.hihi..


bole main kuda kat Melinsung..hihi..nih aku hambek 
kat Facebook junior aku.heheh..


Tapi tumpuan paling utama dekat Sabah nih tak lain tak bukan Gunung Kinabalu.. Memang aku kalau nampak Gunung Kinabalu nih aku jadi bangga sebagai orang Malaysia.Nak tahu kenapa?? Sebab walaupun kita kat garisan Khatulistiwa,ada juga tempat sesejuk macam nih.hihi.. Aku pun sebenarnya belom lagi naik gunung Kinabalu nih.insyaAllah tahun baru cina nanti aku akan panjat Gunung Kinabalu nih! hihi.. Perjalanan ke puncak Gunung Kinabalu memakan masa sehari. Memang mencabar. Cabaran utama ada 2 iaitu cerun yang curam dan yaling paling utama is KESEJUKAN MELAMPAU.hihi.yeahh..kata kawan aku yang dah pernah mendaki gunung nih suhu dia lebih kurang dalam peti sejuk.. hih.korang bayangkanlah korang masuk dalam peti sejuk selama satu hari.hih..macam tu la lebih kurang.. Tapi bila dah sampai kait puncak, KONFERMMM!!! NOTHING IS IMPOSSIBLE dan korang dah membuktikannya..hihih..Gunung nih  4905M...lebig kurang 2 kali ganda Gunung Ledang..huhh..

Wahhh..dah panjang sungguh entri nih!! hahaha..erm, takpa la..kalau korang rajin,bacalah sampai habis.hihihii...Sebenarnya byk lagi tempat yang menarik kat Sabah nih,aku pun lom round habis semua tempat kat Sabah nih..So, kalau korang sukakan alam semulajadi datanglah ke Sabah, walaupun Sabah taklah semoden dan semaju KL, tapi kalau nak rehatkan minda daripada segala pencemaran kat KL tu,datang la ke Sabah.hihih..

Ok la..sampai sini je la..sebenarnya aku nak nak carik partner nak cari gunung nih..hihih,,so,kalau korang nak join,serius nak join, pm me anytime yang penting sebelum ujung tahun nih,senang nak atur,hihih..nak naik gunung nih!hihhi..

info untuk Gunung Kinabalu kat sini.

lagi gambaran lebih jelas pasal Sabah kat sini

nih pun kat Sabah jugak tapi taktau katne..aku pun
tengah mencari tempat nih..terasa macam kat
Phuket la pulakk..


click to enlage..pic nih high resolution...lebih detail pasal KK


p/s:: So,sapa nak join aku mendaki gunung Chinese New Year nih?? jom la join. :)


Ku Petik Gitar..

yepps tajuk entri kali pasal gitar.heh..dah takda idea ke sampai nak cerita pasal gitar.haha.. yeahh, begitu la cerita dia..haha.. erm, korang tau tak apa itu gitar?? Kalau korang tak tahu apa itu gitar, maksud dia memang korang nih datang dari planet marikh..heh.

haha,apa motif aku buat entri pasal gitar nih??

Gitar tu adalah instrumen muzik yang mempunya tali..arhh..pandai-pandai la korang nak interpritasikan apa itu gitar. Kenapa hari nih aku nak cakap pasal gitar?? Aku masih teringat ex-gf aku cakap, kalau lelaki pandai petik gitar memang romantik.. huh?? siyes ke gadis-gadis??

korang pilih mana je gitar korang nak.aku sponsor.hihi

Aku selalu tanya dengan kawan aku, korang suka tak lelaki pandai main gitar?? Mostly akan cakap  ya, dorang cakap lelaki main gitar sangat cool!! aku pun terus tunduk-tunduk,sebab aku tak pandai main gitar..haha..sedih kan?? Aku pun teringin sangat nak main gitar nih.. Dulu kat umah dekat Sabah ada gitar, tapi gitar tu dah pecah sebab aku gaduh dengan abang aku, gitar tu aku buang dari atas,heh..last-last gitar tuh rosak.haha..aku tak ingat apasal aku gaduh hari tu.
nama gitar nih pelik sket : Moodswinger



And then masa masuk UiTM Sabah dulu aku pun selalu minta ajar dengan kawan aku.. Aku still ingat lagi kod-kod gitar tu, tapi kena ada orang tengok la kot-kot aku salah petik.hehe.. Tapi aku ada masalah sikit sebab selalunya orang petik gitar guna tangan kanan.. Kod-kod dia pun ikut direction tangan kanan. Aku sebenarnya kidal..tau tak apa tu kidal?? Kidal tuh maksud dia orang yg guna tangan kiri.. Nak tahu korang kidal ke tak, cuba ko tulis guna pen, kalau ko guna tangan kiri ko untuk menulis, maksud dia ko kidal.heh.

Orang kidal nih ada problem sikit kalau nak main gitar.. Kepada sesapa yang tau main gitar tu tau la apsal orang kidal nih susah nak main gitar..Lepas tuh nak tekan tali tu dengan ibu jari bagi sapa-sapa yang baru belajar pun agak problem..Mula-mula memang sakit,tapi lama-lama bila dah biasa, takda masalah.. Sapa-sapa yang pandai main gitar guna tangan kiri tuh memang aku jeles la..haha.. Tapi Man Kidal bukan takat guna tangan kiri untuk main gitar, siap pakai gigi lagik..puhh...terer!

Man Kidal,entah-entah makan pun guna
tangan kiri kan??hahah


Haha..gitar oh gitar,, aku jeles dengan orang yang pandai main gitar.Sangat-sangat jeles, sebab selalunya orang yang pandai main gitar ni diminati wanita.. haha.. ntah betul ke tak.. tapi kata ex-gf aku macam tu lah.. Yang best kalau pandai main gitar nih, kalau camping-camping, malam-malam tu masa nak nyanyi-nyanyi lagu untuk hilangkan boring masa camping tu, orang yang pandai main gitar ni akan dikerumuni oleh awekses.. wahh..aku jeles sekali lagi.. terus awek-awek pun manja-manja nyanyi..

haha..yang membuatkan aku lebih jeles lagik, aku bole kalah oleh pompuan dalam hal gitar-gitar nih..huh..jatuh standard aku.. Avril Lavigne, Taylor Swift and byk lagi terer main gitar compare dengan aku.. Aku memang jeles la..Kalau pompuan boleh apasal aku tak boleh?? hurm...di situ ada satu persoalan.huhh...


aku malu dgn Taylor Swift.huh.


Apapun, sebelum aku tinggalkan UiTM dalam 2 tahun nih,aku dah target yang aku mesti pandai main gitar.huh.hehhe...doakan aku ye..mana la tau lepas nih ramai pompuan jatuh hati kat aku lepas pandai main gitar.hahah!~




p/s:: klu laki main piano amcam?? girls sukak lelaki main piano ke main gitar??

Saturday, December 11, 2010

Gelang Si Paku Gelang

hahah..aku dok boring sangat skang nih..huhh..

hari nih aku merajinkan diri jenjalan kat youtube.hehehe.sampai la aku jumpa video kat bawah nih..hahaha.. aku dengar budak laki dalam video nih skang dah umo 19 tahun..kat mana lah gamaknya budak nih skang kan?? hahahahaha.. kalau dia nampak video nih mesti dia malu.haha..

Comel sehh dia menari..Kalau dia adik aku memang aku suru dia menari camni 24 hours.hahahah..korang tengok la pepuas erk.hihi.



hahahah..aku suka tengok video nih..tak brenti nak gelak.hahaha!~



p/s:: aku dlu tak sekolah kindergarden,aku skolah prasekolah je..tak mampu.uhuh..korang??

Friday, December 10, 2010

Result::Satu Anugerah :)

huh semalam birthday aku, and semalam jugak la hari paling best buat aku sejak aku bergelar pelajar degree.hehehe... sebenarnya semalam result untuk exam UiTM keluar.huh.. aku pun mula-mula tak tahu yang result dah keluar. tapi kawan aku, Franky yang bagitau aku yang result dah kuar... Aku pun dub dab dub dab sebab i don't expect too much for degree because degree dengan diploma berbeza sangat.

And then aku pun try lah.. tapi tak dapat masuk..aku minta tolong dengan kawan aku, and then masa dia bagitau result tu macam main-main.hahaha... tapi lama-lama percaya jugak..haha..dia siap printscreen lagi.hahaha..

korang pandai2la zoom erk.hehehe..tu pun klu dpt tengok.


Erm..syukurlah sangat-sangat sebab dapat result camni lagi.hih.. Dah 4 tahun aku blajar kat UiTM and setiap hari jadi aku mesti masa tu result keluar..So, every 4 years i get special gift from God..Alhamdullillah, sebab dengan izin-Nya dapat lagi aku merasa Anugerah Dekan.. but a bit disappointment there, macamana CSC aku bole dapat B bulat je..ada ka aku tak terer komputer.??? huhh..

Papun,aku memang suka hari jadi aku..syukurlah,member klasmate ku yang lain sem depan kita usaha sama-sama lagi k??hehe.. :)


p/s::bukan untuk temberang atau buang tebiat,cuma untuk berkongsi kegembiraan :)

10 Fakta:: Lelaki Sekarang...

boys, gentlemen, man: maksud dia semua sama.. LELAKI.. dan setiap perempuan mesti cerita pasal lelaki, tak kiralah bapak dia ke, adik dia ke, abang dia ke, boyfriend(s) dia ke, kawan dia ke.. Memang pompuan tak bole lari dari lelaki. Tapi bukan semua perempuan tahu pasal lelaki...Lelaki masa zaman bapak2 korang dulu memang berbeza dengan lelaki zaman sekarang.. 

Kalau dulu bapak korang kirim-kirim surat cinta, skang boyfriend korang kirimkan sms je, kalau dulu bapak korang nak dating ngan mak korang dia akan datang ke rumah atok korang,minta kebenaran, tapi lelaki sekarang, suruh korang keluar rumah senyap-senyap,bgtau mak bapak korang yang korang jalan dengan kawan..  Kalau masa dating-dating, bapak korang nak dating pun takda nak pegi tengok wayang, tapi skang kalau dating, mesti pakwe korang cakap, yang, jom pegi tengok wayang, and dalam panggung wayang pun korang buat wayang gak..tak ke gitu ( bercakap bukan berdasarkan pengalaman)


Kalau dlu,lelaki dia romantik giler, skang lelaki dah moden, lelaki pun dah pandai nak fesyen2. Siap nak fashion korea lagik..hehehe.. So, entri kali nih sarepdol nak cerita 10 rahsia pasal lelaki, LELAKI MODEN.. ehh,,bukan rahsia tapi what you should know about lelaki moden. So,gadis-gadis sekalian take note pasal nih.heh.::




1 Lelaki sekarang memah mudah untuk jatuh  cinta.  Nampak pompuan cantik, terus wow,! Terutamanya kalau kat facebook., bila nampak pompuan cute ckit banyak, terus lelaki add,hehe.. Bila dah approve tuh, mesti nak mula bawak chat, hii, dah makan ke belom,?? Takpun, tengah buat ape tu??.Tak gitu wahai kaumku??heheee.. 


2. Lelaki sekarang cepat kesunyian. Percaya atau tak, pantang lelaki nak jadi single, mesti nak cari girlfriend. Kalau break dengan girl-friend hari nih, mesti tak berapa lama lepas tuh, dah ada pengganti.. Sebab lelaki sekarang tak tahan sendiri, mesti ada girlfriend. Yelah, nanti member tanya, kalau takda girlfriend,malu lah..hehehe.


3. Bagi lelaki sekarang, kalau nak cakap I LOVE YOU pun tak payah nak tergagap-gagap.steady je.Kalau dulu bapak2 korang cakap AKU CINTA PADAMU WAHAI BUNGA HATIKU PENGARANG JANTUNG..,tapi lelaki sekarang cakap I LOVE YOU SO MUCH AND NOBODY CAN BREAK US APART... nak jugak cakap inggris kan??heh..


4. Lelaki dulu2 kalau nak begaya pun, pakai baju biasa2 saje, skang, lelaki moden tak macam tuh.. Lelaki sekarang jaga penampilan.. Ada yang jaga penampilan mengalahkan perempuan, perempuan pakai swing bag,lelaki pun skang pakai sling bag.. tak kira lah swing bag free dari butik Converse ke, Levi’s ke,hehe.. terus jadi beg kan???  Lepas tuh, kalau pompuan pegi saloon, lelaki pun tak ketinggalan.. nak gak fesyen2 rambut.bapak korang dulu fesyen dia mesti afro je kan?? Tak pun belah tengah..hehee


5. Lelaki sekarang susah nak terus terang dengan girlfriend dorang.. Tak percaya?? Even me, aku pun susah nak terus terang.. Selagi perempuan tak tanya, memang dia takkan bagi tahu..


6. Lagi satu benda yang perempuan harus tahu,ehh, MESTI tahu.. Benda nih lah yang selalu merimaskan lelaki tak kira lelaki zaman bapak2 korang mahupun lelaki moden zaman sekarang, lelaki tidak suka dikongkong.! Yeahh! It is so true girls, kalau macam aku, aku sangat la rimas kalau pompuan nak sms 24/7, lambat reply terus merajuk. Kalau merajuk yang kejap je takpe jugak.hehe.. Siyes,  kalau korang kongkong boyfriend korang, konferm je lelaki tu rimas.Silap sikit boleh break tahu?! It happens to me alot,so, aku tau lah.heh.


7. Selalu kita dengar perempuan dan kasut. Lelaki pun sama.. Kalau pompuan from what i see, perempuan suka beli kasut yang tak kira apa jenama dia, yang penting cantik, tapi kalau lelaki nak beli kasut, foremost thing is the brand.nak beli kasut mesti Nike, Adidas, Converse, Supra etc... tak kira mahal ke tak.. Kalau  duit RM500,pompuan Bole beli 10 pasang kasut,stileto,sandal and etc,tapi kalau lelaki satu kasut pun boleh harga RM500 for example supra. Sepasang kasut tu paling murah pun nak rm100., Tapi bukan semua lelaki lah, Cuma mostly. Even me Adidas and Nike lover, beli kasut pun dah sampai nak beribu habis,tapi berapa pasang kasut je aku ada.huh.so,kalau korang nak bagi hadiah kat bf korang,bagi je kasut..hhehee.( kan best klau dpt gf yg bgi hadiah kasut supra,hehhh)



 kasut supra macam nih pun dah lebih rm500.00..huh..




8. Kebanyakan lelaki sekarang suka melihat buah dada wanita.. Kalau korang jenjalan ke, lelaki yang pandang-pandang you all tu akan nampak buah dada first and then your face. Believe it or not,  inilah perkara yang sebenar.. Kalau korang pakai tudung maybe selamat lah,tapi kalau korang yg siap nampak lurah lagi,perghh,siap sedia lah jadi pameran.

boobs! hehehe..siap ada tikus lagik!kekeke..


9. Lelaki yang belum berkerjaya tu, percaya cakap aku,  mereka ini less commitment in relationship. Sebab lelaki-lelaki yang masih remaja nih bagi dorang nak berseronok, kalau korang pompuan yang mencari boyfriend untuk dijadikan laki ke, for long term, carilah lelaki yang betul-betul. Silap-silap, korang jadi perempuan mengisi masa lapang.eheh


10. Jangan ingat lelaki tak pandai mengumpat, ingat perempuan je ke pandai mengumpat.. korang silap besar, lelaki pun terer mengumpat. Siap mengumpat dari belakang lagi.. hehe,so kepada perempuan,awas, kot-kot korang jadi bahan umpatan lelaki..hehe.. Contohnya kalau ada sekumpulan lelaki,and then ada pompuan lalu, maka kitorang pun bukak mesyuarat,..hehe..


Lelaki suka tgk boobs,tapi klu boobs dah mcm nih dah
kena umpat nih.hehehe!!~




Tu je,ada banyak lagi pasal lelaki yang pompuan mesti tahu, tapi nih antaranya lah,tak bole nak bagitahu semua, nanti tak misteri.hehe.. Misteri itu suatu kemestian..hehehe... Kalau tak misteri mana pompuan nak.hehe..till then.bye!

 aku nak beli kasut supra nih.hehe..tunggu next time aku pegi KL!
yang nih murah saje compared supra kat atas tuh,hehehe..







p/s::ini cumalah from my observation,not 100% true, rambut sama hitam,hati lain-lain :P


Thursday, December 9, 2010

My Birthday:: Feel Reborn!!


erm..today is my birthday..hehehe.. i was born back 21 years ago..09th of December..year of 1989.. erm,katamak aku, aku keluar tepat-tepat masa azan maghrib kedengaran.. Yepp, tu mak aku bagitau.hehehe.. kalau nak tahu lagi lanjut, nanti korang temu ramah la mak aku okehh??hehehe..


Hoho,erm,apapun, aku nak nyanyi lagu birthday untuk aku sendiri. edisi syok sendiri.uhhhh..♩♪♫♬


♪♪Selamat Hari Jadi,♫ ♪ 
♫ ♪ Selamat Hari Jadi,
Selamat Hari Jadi Sarepdol,♪♪
♪♪Selamat Hari Jadiiiii.♫ ♪

Aku memang slalu jarang sambut birthday ngan kawan-kawan aku sebab aku punya birthday betul2 masa cuti..kalau masa sekolah kira oklah,hehe..nih,masa cuti sape nak sambut birthday ko,??? semua org sebok cuti,takpun sebok BW..ye tak??hehehe..Papun,walaopun hari nih birthday aku, aku takkan lupa untuk BW macam biasa..hehehe..thanxs la kepada sesapa yang wish aku,ehehe..ramai jugak yg perasan yg hari nih birthday aku dalam entri smlm yang pasal biodata tu..klu blom baca, nih link dia.

erm..untuk birthday nih aku nak 2 benda je skang..hehe..nombor satu ipod touch nombor kasut supra yg mcm kat bawah nehh..hehehe..



 aku nak ipod nih lahh!! arggghhh..tunggu aku baham ko!!

kasut supra nih dah lama bertakhta kat hati aku..tunggu jugak
aku baham ko!!!errgghhh!!hehe..


Tu jelah,malas nak penatkan korang baca panjang-panjang entri nih..hehe.al-maklumlah kan hari nih birthday aku..hehehe..so,kali nih baiklah,tanak seksa korang baca entri panjang2..heheh...and oleh kerana hari nih birthday aku,aku nak sponsor korang makan kek..,nahh,amek la kek kat bawah tuh..heheh..


silalah makan kek di atas..hehehe..im 21 years old already!! yux!!

p/s:: heheeh..wehh,,mana hadiah korang kat aku??!!hehe.



Wednesday, December 8, 2010

Bikin Hati Panas!

aku betul-betul heran la budak nih..

''jom buat tagged biodata!!''

jom buat tagged biodata!! baca betul-betul!! ..dalam ayat tu ada aku mintak ko follow aku,?? perrghhh!! lain kali baca betul-betul, mata letak kat lutut ke... Perrrggghhh,  takpun otak letak kat kaki..adeshh.. Aku dok2 je happy-happy jenjalan, steady je,skang dah panas..Kalau kau malas aku jalan kat belog ko, apa lagi,private la..,habis cerita..suka hati ko je men tuduh-tuduh suru ko follow aku..wadepik!!  tuduh-tuduh biar berasas... Aku tak penah pun suru orang follow aku.. pellis la! kalau ko nak follow, follow la, kalau tak nak follow,ada ku paksa ko.,ada aku bgtau ko "pelis folow aku"??pergggh... 

Hurrgghh..aku malas nak pikir..sebab benda ni...

Bikin hati panas!



p/s:one of my weakness..cepat panas baran,sorry for bad word.its just an expression.. btw, aku pun dah mabok-mabok laut.perghh.

Dunia Blogger!

mari kita lihat carta dibawah, hari nih cekgu nak ajar jam dan waktu,hehehe:

24Jam Dunia Seorang Blogger Penagih Tegar


wewwwiittt...hidup ini cuma ada siang dan malam, dan siang dan malam saya cuma ada 2 benda paling utama sejak saya kenal dunia blogging.hehe..online dan tidur.heehhee..

korang lak cemana??heheehe..korang jangan nak tipu la,korang punya kaki lagi berurat dari kaki aku sebab korang aku tengok 24 hours blogwalking.hehehe..terutamannya Incik Eman, Cik Jari, Hazwan, Zaerr, Budak Nakal dan yang len2 la...asal je aku baru nak setat BW, korang dah BW..aku rehat, korang pun masih gak BW..konferm kaki korang dah keluar urat-urat..hehehe..bak kata P.Ramlee, urat dawai tulang besih dek BW hari-hari.hehehe

Apa-pun, majulah blogger untuk negara.hehe


p/s:: kan best kalau ada kementerian blogger.hehe.(merepek lagik,puiikk)

Sekeping Biodata.

hari tu saya chit-chat dengan salah sorang member Sabahan..dia nih geng blogger jugak lah..kalau korang orang Sabah yang jadi member SabahanBlogger tuh konfem kenal dengan Wan Tan Ho nih..dia nih org kuat WASABER la katakan.hehe.. and then tiba2 terlintas difikiran bagaikan komet satu idea game..hehe

Aku pun ditagged oleh Wan Tan Ho untuk game nih yang tiba2 tercetus dengan sendirinya..hehe.. ok,game dia macam dibawah::

korang dulu masa sekolah2 mesti selalu tulis buat biodata kan?? Aku tak sure pulak kalau zaman-zaman sekolah korang terutamanya member2 yg sekolah kat Semenanjung tuh,.. Tapi masa zaman aku, buat2 biodata nih adalah antara benda yang paling fames selalu kitorang buat..haha.. siap ada buku biodata lagi.. ada banyak jenis biodata nih..hehehe..

so,the game is you need to copy the question below and paste it..hehe..pastu tukarlah jawapan tuh kepada jawapan anda.hehehe..okehh?? let me start::

mula2 letak gmbar::
amek gambar pesbuk je..hehehe..

Nama Sebenar: Sharif Azmi Abdurahman

Nama Panggilan/Manja: Chuck,Sarepdol, Shazmiey, Sarep, Azmi, Mek

Tarikh Lahir: 09th december 1989

Tempat Lahir: Kunak, Sabah.

Hobi: Membaca Buku(ayay biasa masa sekolah2,hehe)

Cita-Cita: Doktor (jugak cita2 masa skolah rendah,hehe)

Makanan Kegemaran: asalkan halal 100% dan masakan ibu (nih ayat paling wajib slalu org buat,hehe)

Minuman Kegemaran: asalkan halal 100% jugak..hehe

Orang di-Sayang:: hahah..klu budak2 dulu, ibu,ayah, kakak,abang, kawan-kawan..heheh(konfemm dlm lingkungan tuh jugak kan??hehe)

Orang di-Benci: orang yang menipu, orang yang bla bla bla (klu budak2 dlu, nih pun mesti yg negative person,hehe)

Moto: Hadapi dengan Senyuman :)

p/s::klu korang nak tmbah lagi,tambah lah..heheh..

bila korang dah buat tuh,korang kena tagged orang lain okehh!!hehe..untuk entri nih, aku nak tagged semua orang kot!! tu pun kalau korang rajin..hhehehe.tu jeutk kali ini..till see then!bye!

Tuesday, December 7, 2010

Konvokesyen UiTM ke 73!

nota kepala:: entri byk gmbar,so maybe take time untuk loading..sila bersabar,thanxs :)


hurm..warggghhh!!! aku hilang!!!

haha.yeapp guys,dah lama aku menghilang..hehe..minta maaf byk-byk la sebab last 2 weeks memang aku busy yang teramat sangat..aku pun asal balik rumah mesti penat terus takda mood nak update apatah lagi nak BW..dah la penat walking dari KL-SEREMBAN-SHAH ALAM..bila nak walking dari blog ke blog lagi lah tak larat... oleh itu sekali lagi minta maaf la..hehe

ouh ya,last week merupakan minggu yang  happy-happy je buat aku sebab last week im having my convocation ceremony..hehehe.. dah byk kali kan aku war-warkan kat korang yg aku akan kovo..?? hehe.. dulu masa blom konvo tuh memang seronotttt gila la..tapi bila dah habis tuh, biasa2 saje, takda apa2 yang interesting sangat.. Entahlah, maybe UiTM je yang simple2 nih.hehee..konvo aku 2hb dis 2010 hari tu.hari khamis.!

Ok,hari nih bgtau korang la apa yang jadi masa tuh, aku gerak dari rumah aku kat Rembau nih dalam pukul6 macam tuh la..And aku sampai kat Shah Alam pun lebih kurang pukul8.. kira agak lambat la jugak.. al maklumlah,hero kena lambat sikit..heheheee..akak urusetia tu pun dah mula nak bising..huhhh..dalam hati, perrgghh kak,,lek lah. hehe..

Angka giliran aku masa tu 1042, so masa nak masuk line tuh tak la risau sgt..hehee..pasal aku antara org terakhir..hehehe..n then, adalah seorang pacik tuh bagi kad nama and then dia tnyalah, adik nih ANC( anugerah naib canselor) kan..?? yepp..tp takda pulak selempang adik nih...aku pun terus jadi biru..hehh..ada pulak bole jadi macam tu ya.huhhh.. last2 pacik tuh uruskan..dapat la jugak selempang tu.Selempang tu tau kan??? Lebih kurang macam selendang jugak lah..selempang tu dipakai oleh graduan yg terima award mcm ANC,graduan terbaik, and segala jenis anugerah lagi la...


nih masa dalam barisan..wahh,aku dikelilingi bunga2!!hehe..solo 
lelaki kat line blakang..hehehe..


And then lebih kurang pukul8.45 macm tuh pun perarakan masuk dlam dewan..ala,takda apapun yg best..biasa2 saje..pastu adalah lagi perarakan besar,perarakan utama and the ceremony started.. and the everything macam biasa la.,terus bagi ijazah and diploma..hari tuh kitorang graduate with graduan from faculty of accountancy..

And then masa our turn untuk terima tuh, ada byk la org cek robes, betulkan baju,cek nama and so on..hehe..pastu aku pun naik la amek skrol aku..ouh ya,yg bgis skrol masa tuh pemangku VC.. sebab VC masa tu ada annual lecture dekat Germany..huhh..kira ok lah..


hehe...silap snap la photographer nih..nih masa salam..apsal bukan
masa amek skrol..haishhh.


Turun je dari pentas ada la urusetia terus grab suru amek barang and then bekumpul.. Amek barang aku terus keluar sebab aku antara org paling last dpt skrol.. hehe..yg best pasal dpt ANC ko tak payah nak tunggu sampai abes, kitorang pun terus dpat keluar awal dari dewan.. Tp keluar pun bukan ada apa,just line up untuk bergambar nnti..


nih la line penerima Anugerah Naib Canselor hari tuh :) cuba cari aku yg mana satu..hehe

Dalam pukul12.00 macam tu baru habis..aku pun yg haru biru tgh cari mak aku..asyik call je tak dapat..nih mesti kes silentkan hp..huhh..lama jugak baru jumpa parents aku..heheeh..last2 jumpa..siap dapat bunga sepadan dengan baju..haha..hitam merah.. and then amek pic dgn kengkawan terus habis..!

haha,simple je kan?? hehe..

Lpas je abes konvo tu terus jenjalan dgn family pergi Putrajaya..heheh..smpai la blik uma..smpai uma baru aku teringat tie incik Syatoza Zai lom anta lg..sorry yek..heheh...mintak maap awal2..heheh..takda kesempatan..asyik busy memanjang.huhh..


Kat bawah nih some pictures taken..ada byk lagi,tapi malas la nak upload semua..silap2 bejam2 page nih nnti loading..heheh..

 wif coursemate.Sabahan.!!


 nih aku edit guna photoscape je.hehe..


 entah aksi apa aku merepek nih.hehehe..kawan
aku tak nampak muka lah..heheh..


 nih nama dia Aziemah..aku amek pic dari kemre dia
je..nih bukan scandal okehh!!


 skali lagi wif them..yg laki tuh nama dia Jamri..dia pndai tilik org tau!


 lucu pulak tgk pic kawan aku..macam iklan chef wan..hahah!!


 tempat sama je kan..hehe..pic kat tmpat lain lom upload,
still kat dlm kemre lagi..hehe..


aku sangat suka gambar nih..hehehe..cantik x??



ehh..tu jelah entri aku utk konvo nih..bolehh?? hehe..byk lagi hutang2 entri kena buat.huhh..okehh..bye!


p/s::byk awek tau masa konvo...dptla cuci mata sket. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails